Hlavní obsah

Poslanec v Dánsku složil mandát kvůli hajlování

KODAŇ

Poslanec krajně pravicové Dánské lidové strany (DF) se vzdal mandátu kvůli obvinění, že na veřejnosti zpíval nacistické písně a hajloval. Oznámila to v pondělí podle agentury AFP lidová strana. Teprve šestadvacetiletý zákonodárce Morten Messerschmidt odstupuje i přesto, že je přesvědčen o své nevině.

Článek

Messerschmidt, jenž je jednou z vycházejících hvězd DF, pouze přiznal, že v inkriminované chvíli byl v restauraci slavného zábavního parku Tivoli v Kodani opilý a choval se tam nevhodně.

Zároveň však politik tvrdí, že nikdy "nechválil nacismus, ani nezpíval nacistické písně". Dále řekl, že bude žalovat deník Berlingske Tidende, jenž o údajných nacistických projevech poslance informoval jako první.

Messerschmidt byl zvolen do dánského parlamentu v roce 2005. Už předtím měl přitom problémy se zákonem kvůli svým rasistickým výrokům, když označil muslimy za hromadné znásilňovatele.

Protimuslimského výroku se poslanec dopustil znovu minulý týden, když v deníku Nyhedsavisen označil muslimskou komunitu za "společnost poraženců".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám