Hlavní obsah

Princ Harry do Iráku pojede, rozhodl generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský princ Harry pojede do Iráku, oznámil dnes náčelník generálního štábu britské armády Richard Dannatt, přičemž upřesnil, že o tom již "osobně rozhodl". Připustil však, že své rozhodnutí ještě může v případě potřeby změnit.

Článek

Šéf armády vyjádřil naději, že jeho prohlášení utlumí spekulace médií kolem Harryho vyslání, a to podle něj v zájmu bezpečnosti všech britských vojáků rozmístěných v Iráku. "Aktivita médií kolem této otázky musí přestat," uvedl generál.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC přitom poznamenal, že jeho rozhodnutí zůstává předmětem dalšího zkoumání. "Bylo rozhodnuto, že odjede. Samozřejmě budu toto rozhodnutí neustále vyhodnocovat a v případě podmínek, které by mě vedly ke změně rozhodnutí, bych přišel s novým prohlášením," dodal Dannatt.

Britská armáda v únoru oznámila, že v květnu vyšle do Iráku jednotku, ve které v rámci pluku královské gardy Blues and Royals velí dvaadvacetiletý Harry průzkumné jednotce 11 mužů a čtyř lehkých tanků Scimitar. V Iráku má jednotka strávit šest měsíců a jejím posláním by měl být bojový průzkum za liniemi nepřítele.

S přibližujícím se odjezdem jednotky se začaly množit spekulace, zda princ Harry, který je třetím mužem v nástupnické linii na britský trůn, skutečně do Iráku odjede. Na jeho iráckou misi se totiž podle četných zpráv britských médií hodlají zaměřit iráčtí radikálové, pro které představuje člen královské rodiny velmi cenný terč.

Zvýšeného bezpečnostního rizika kolem Harryho je si vědomo i britské ministerstvo obrany, které údajně ještě zvažuje, zda je správné vyslat prince do vojenských operací v Iráku. Podle listu The Sun, který se odvolal na nejmenovaného vysokého důstojníka, armáda je připravena prince Harryho do Iráku sice vyslat, ale nedovolí mu účast na bojových operacích. Princ by prý jen seděl na nějakém utajovaném místě za stolem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám