Hlavní obsah

Princ Harry údajně sepsal závěť, do Iráku se ale těší

LONDÝN

Britský princ Harry se podle nedělního bulvárního listu News of the World nemůže dočkat odjezdu do Iráku. "Jsem připraven dělat cokoliv, co na mě hodí," řekl prý Harry v projevu k asi dvěma desítkám blízkých přátel shromážděných v princově oblíbeném nočním klubu Mahiki v Londýně. Podle neověřených informací rovněž Harry sepsal vlastní závěť.

Článek

"Jsem uzlíček nervů. Tak dlouho jsem na to čekal a teď chci prostě už odjet a sloužit své zemi," prohlásil prý princ Harry. "Je to opravdu velký, velkolepý pocit, jít do Iráku. Nevím, co tam mám čekat. Jsem nervózní, vzrušený. Opravdu se na to těším!"

Britská armáda v únoru oznámila, že v květnu vyšle do Iráku jednotku, ve které v rámci pluku královské gardy Blues and Royals velí dvaadvacetiletý Harry průzkumné jednotce 11 mužů a čtyř lehkých tanků Scimitar. V Iráku má jednotka strávit šest měsícům a jejím posláním by měl být bojový průzkum za liniemi nepřítele.

S přibližujícím se odjezdem jednotky se začaly množit spekulace, zda princ Harry, který je třetím mužem v nástupnické linii na britský trůn, skutečně do Iráku odjede. Na jeho iráckou misi se totiž podle četných zpráv britských médií "těší" také iráčtí radikálové, pro které představuje člen královské rodiny se svými vojáky velmi cenné cíle.

Radikálové spřádají plány na zajetí Harryho

Vůdci iráckých radikálních skupin prý už vypracovaly detailní plány na zajetí prince Harryho, jehož fotografie si stáhli z internetu a rozšířili je mezi své bojovníky. Některé z opozičních frakcí na jihu Iráku dokonce tvrdí, že mají informátory uvnitř britské vojenské základny, kde má Harry sloužit.  

Harry, jenž jako důstojník používá příjmení Wales, na vyslání trvá a podle britských médií už údajně pohrozil, že odejde z armády, pokud do Iráku se svými muži nepojede.

Harry sepsal svou závěť

Podle dnešní zprávy listu News of the World už Harry každopádně na příkaz svých nadřízených sepsal závěť. V té je údajně přesně stanoveno, jak má být v případě jeho smrti rozdělen princův majetek odhadovaný na zhruba 13 milionů liber (kolem 536 milionů korun).

"Budu postrádat svou rodinu," řekl podle očitých svědků viditelně dojatý Harry při páteční rozlučce. Poprvé prý také přiznal, že podle všeho nebude během půlročního nasazení v Iráku ušetřen nebezpečných situací.

Jestliže princ Harry do Iráku skutečně odjede, bude prvním členem královské rodiny vyslaným do válečné zóny od roku 1982. Tehdy jeho strýc, princ Andrew, sloužil jako pilot helikoptéry v britské válce s Argentinou o Falklandské ostrovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám