Hlavní obsah

Klaus u Putina mírní obavy Ruska ze základny USA

Právo, Novinky, ČTK, Eva Turečková (Moskva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V moskevském Kremlu začala v pátek po poledni tamního času schůzka ruského a českého prezidenta Vladimira Putina a Václava Klause. Na pořadu jednání bude též plánované vybudování americké protiraketové základny v ČR. Václav Klaus se v pátek sešel také s předsedou dolní komory parlamentu - Státní dumy - Borisem Gryzlovem a promluvil na česko-ruském podnikatelském fóru.

Článek

"Jsme velmi rádi, že vás můžeme přivítat v Moskvě. Pamatuji se na vřelé přijetí v Praze a jsem rád, že vám mohu pohostinnost oplatit," uvítal Klause ruský prezident, s nimž hovořil ve své mateřštině a bez tlumočníků. 

"Věřím, že projednáme celý komplex vztahů, co se týče evropských záležitostí. Brzy se uskuteční summit Rusko-EU a zajímá mne váš názor na vztahy Ruska a Evropské unie," řekl také na úvod Putin.

Václav Klaus s Vladimirem Putinem při pátečním jednání. Foto: REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Klaus zdůraznil, že je to jeho první státní návštěva v Rusku. "Považujeme to za velmi významné. Dnes jsme již navštívili Státní dumu a obchodní a průmyslovou komoru. Je důležité posoudit všechny problémy," řekl český prezident.

Již před cestou do Moskvy dal Klaus najevo, že v Kremlu hodlá mluvit mimo jiné o záměrech Američanů vybudovat v Česku část protiraketové základny. Rusko pro tyto záměry nemá pochopení. [celá zpráva] Klaus chce vyvrátit obavy Moskvy.

Putin ve čtvrtek prohlásil, že Rusko pozastaví plnění smlouvy o omezení konvenčních sil, což vyvolalo pozdvižení v NATO, která chce po Putinovi vysvětlení. [celá zpráva

Václav Klaus při přehlídce stráží po čtvrtečním příletu do Moskvy. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

Klaus podepíše bilaterální smlouvy

Do Ruska Klause kromě manželky Livie doprovázejí ministr financí Miroslav Kalousek, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, místopředseda Senátu Jiří Šneberger a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Český prezident Václav Klaus v doprovodu manželky Livie položil 26. dubna v Moskvě věnec ke hrobu bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina. Foto: ČTK/Igor Šefr

Po schůzce s Putinem čeká oba státníky a jejich ženy společná večeře. Ta je kvůli zahajovacímu zápasu Ruska na mistrovství světa v ledním hokeji připravena již na pátou hodinu. Klaus se v pátek také zúčastní zahájení podnikatelského semináře.

Podepsáno má být několik dokumentů a smluv. Půjde mimo jiné o protokol ke smlouvě mezi vládami obou zemí o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, dohodu o vzájemné ochraně duševního vlastnictví při dvoustranné vojensko-technické spolupráci a dohodu o organizaci oprav bitevních vrtulníků typu Mi-24 a jejich modernizaci na území Česka.

Reklama

Související články

Putin se znovu opřel do základen USA

Ruský prezident Vladimir Putin se v sobotu tvrdými slovy pustil do záměru USA vybudovat v ČR a v Polsku protiraketový systém. Na mezinárodní bezpečnostní...

Václav Klaus odlétá do Ruska obhájit radar

Český prezident Václav Klaus zahájí ve čtvrtek na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina čtyřdenní návštěvu Ruské federace. V historicky největší obchodní...

Výběr článků

Načítám