Hlavní obsah

Francouzi volí svého prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V neděli v osm hodin ráno začaly ve Francii prezidentské volby. Ty rozhodnou, kdo nastoupí na místo po odstupujícím Jacquesu Chirakovi. Největší šance se přičítají konzervativci Nicolasu Sarkozymu a socialistce Ségolene Royalové.

Článek

V nedělním prvním kole nemá žádný z dvanácti kandidátů naději získat potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, takže jde o to, kteří dva postoupí do druhého kola 6. května. První oficiální odhady výsledků budou známy po 20:00 SELČ, kdy se uzavřou poslední volební místnosti.

Na volebních seznamech je zapsáno 44,5 miliónu voličů, o 3,4 miliónu víc než při minulých prezidentských volbách v roce 2002. Očekává se vysoká účast, protože volby vzbudily u Francouzů mimořádný zájem. Doprovází je krásné, skoro letní počasí. Už v sobotu volili Francouzi ve většině zámořských území a departementů, ale výsledky jejich hlasování budou rovněž známy až v neděli večer.

Asi dvacet z víc než 450 volebních místností v Marseille se otevřelo se zpožděním, protože neznámí pachatelé zamazali jejich zámky lepidlem nebo je zatloukli hřebíky. Jinak probíhá dnešní první kolo francouzských prezidentských voleb bez problémů. Mírný favorit voleb, konzervativec Nicolas Sarkozy už odevzdal hlas na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine, kde byl svého času starostou.

Jeho předpokládaná hlavní soupeřka, socialistka Ségolene Royalová hlasovala v Melle v kraji Poitou Charentes, jehož je prezidentkou. I ona vypadala uvolněně. Její životní druh a první tajemník Socialistické strany François Hollande při hlasování v Tulle ve střední Francii řekl, že je to vážná chvíle, proto v sázce je budoucnost země.

Účast je vysoká

Volby zatím charakterizuje velmi vysoká účast. Za první čtyři hodiny - tedy do 12:00 SELČ - odvolilo už 31,21 procenta voličů, zatímco v roce 2002 to bylo ve stejnou dobu jen 21,4 procenta. Dnešní účast je také vyšší než v prvním kole prezidentských voleb v letech 1995, 1988 a 1981.

Intenzivní volební kampaň se nevyznačovala hlubokou programovou debatou a o to víc se soustředila na osobnosti kandidátů. Jejím nečekaným prvkem bylo propracování se centristy Françoise Bayroua do pozice vážného uchazeče o postup do druhého kola. Určitou naději má i vůdce krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen. To znejistilo původní předpoklady, že půjde výhradně o souboj Sarkozyho s Royalovou.

Hlavní kandidáti jsou tři

Sarkozy předstoupil před voliče s reformistickým programem liberálního střihu, Royalová slibuje změny spíš sociálního charakteru. Bayrou děkuje za svůj vzestup slibům zacelení tradiční propasti mezi pravicí a levicí, Le Pen opět předložil nacionalistický, výrazně protievropský a xenofobií poznamenaný program.

Veškerá pozornost se soustřeďuje na tyto čtyři kandidáty, dalších osm má naději jen na drobty. Pětiprocentní hranici by podle průzkumů mohl překročit jenom trockista Olivier Besancenot. Hlasy pro některé takzvaně malé kandidáty by ale mohly chybět některým "velkým". Zvlášť to platí pro Royalovou.

Volby budou v každém případě znamenat generační změnu v Elysejském paláci. Všichni tři kandidáti s více či méně reálnou šancí na konečné vítězství jsou padesátníci. Le Pen, kterému je 78 let, by v případě postupu do druhého kola neměl žádnou šanci, stejně jako v roce 2002, kdy ho po jeho šokujícím postupu drtivě porazil Jacques Chirac.

Na výsledek voleb se zájmem čekají partneři Francie v Evropské unii, kterou právě Francie (spolu s Nizozemskem) svým předloňským odmítnutím návrhu ústavní smlouvy uvrhla do nejistoty ohledně potřebných institucionálních reforem.

Na Korsice nepokoje

Jeden člověk byl dnes v noci zraněn při jednom ze dvou pumových atentátů v Bastii na Korsice, kde o sobě bezprostředně před prezidentskými volbami dávají ve zvýšené míře vědět místní separatisté. Výbuchy v budově finančního úřadu a ve starém přístavu v Bastii způsobily také hmotné škody, jejichž výše zatím nebyla stanovena.

Zraněn byl mladík, který šel v okamžiku výbuchu kolem finančního úřadu v centru města.

Reklama

Související články

Francouzi odstartovali prezidentskou kampaň

Předvolební prezidentská kampaň ve Francii bude zřejmě nejpropracovanější v historii. Alespoň se na tom shodují mediální odborníci. Kampaň oficiálně začala...

Francouzi půjdou volit nového prezidenta

Předvolební kruh ve Francii, která bude o nadcházejícím víkendu rozhodovat o nástupci Jacquesa Chiraka v prezidentském Elysejském paláci, se uzavírá. Očekává...

Výběr článků

Načítám