Hlavní obsah

Průzkumy před francouzskými volbami favorizují Sarkozyho

– PAŘÍŽ

Mírným favoritem nedělních prezidentských voleb je konzervativec Nicolas Sarkozy. Ve dvou ze třech posledních průzkumů dostal více hlasů než socialistka Ségolene Royalová, podle třetího průzkumu by oba dostali hlasů stejně.

Článek

V průzkumu společnosti IPSOS získal Sarkozy v prvním kole 30 procent hlasů, Royalová si ve srovnání s minulou anketou téže společnosti polepšila o půl procenta a dosáhla 23,5 procenta. Třetí skončil centrista François Bayrou se 17 procenty a čtvrtý pravicový nacionalista Jean-Marie Le Pen se 13,5 procenta hlasů. V rozhodujícím druhém kole, které se bude konat 6. května, by podle tohoto průzkumu Sarkozy porazil Royalovou 53,5 ku 46,5 procenta.

Ke stejnému pořadí dospěl i ústav BVA. Pro Sarkozyho se v prvním kole vyslovilo 29, pro Royalovou 26, pro Bayroua 17 a pro Le Pena 12,5 procenta dotázaných. Ve druhém kole by pro Sarkozyho hlasovalo 52 a pro Royalovou 48 procent lidí.

Nejvyrovnanější výsledky vykázal průzkum společnosti CSA. Pro první kolo zůstali Sarkozy a Royalová v čele se 26,5 a 25,5 procenta hlasů, ale třetí skončil se 16,5 procenta Le Pen, zatímco pro Bayroua se vyslovilo jen 16 procent dotázaných. Podle průzkumu BVA by měl souboj Sarkozy-Royalová ve druhém kole skončit nerozhodně 50:50.

Někteří voliči si však stěžují, že nemají koho volit

Kampaň skončila

O půlnoci z pátku na sobotu skončila ve Francii volební kampaň k nedělnímu prvnímu kolu prezidentských voleb. Hlasovat se začíná v neděli, ve většině zámořských území a departementů se ale hlasuje s jednodenním předstihem. I když i výsledky odtamtud mohou být oznámeny až v neděli po 20:00, kdy se uzavřou poslední volební místnosti ve velkých městech. V malých budou uzavřena už ve 18:30.

Na volebních seznamech je zapsáno 44,5 miliónu lidí, o 3,4 miliónu víc než v roce 2002. Nejsou mezi nimi jen nově narození, ale doposud nezapsaní voliči z Francouzů žijících v zahraniční i z řad přistěhovalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzi odstartovali prezidentskou kampaň

Předvolební prezidentská kampaň ve Francii bude zřejmě nejpropracovanější v historii. Alespoň se na tom shodují mediální odborníci. Kampaň oficiálně začala...

Francouzi půjdou volit nového prezidenta

Předvolební kruh ve Francii, která bude o nadcházejícím víkendu rozhodovat o nástupci Jacquesa Chiraka v prezidentském Elysejském paláci, se uzavírá. Očekává...

Výběr článků

Načítám