Hlavní obsah

Ve Švédsku se zřítil gripen

Novinky, ČTK, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

U švédské obce Älvsbyn na severu země havaroval ve čtvrtek stíhací letoun Jas-39 Gripen švédské armády. Pilot, který se z letadla katapultoval, vyvázl bez zranění. Havarovaný letoun nikoho nezranil ani na zemi. Stíhačky tohoto typu má od Švédska pronajaté i česká armáda. Před týdnem ztratila stíhací bombardér také německá armáda.

Článek

Nehoda švédské vojenské stíhačky se odehrála těsně před plánovaným přistáním stroje na tamní vojenské základně. Personál řídící centrály uslyšel mohutnou ránu a poté zpozoroval ve vzduchu pilota s padákem.

Nehoda se udála asi 60 kilometrů západně od města Lulea. V testovací oblasti se právě odehrávalo vojenské cvičení Focus, kterého se účastní několik dalších stíhaček a asi 600 mužů protileteckého regimentu. Stíhací letoun při pádu nikoho nezranil. Příčina nehody se vyšetřuje.

Česká armáda v souvislosti s nehodou zatím nepočítá s žádnými opatřeními. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že není důvod, aby české vzdušné síly omezily používání gripenů, případně výcvik na těchto strojích.

K pádu gripenu došlo ve stejné oblasti, v níž česká armáda prožila problémy při ostrých střelbách loni v říjnu. [celá zpráva] Česká stíhačka stejného typu 11. října 2006 při manévrech v severním Švédsku omylem vystřelila nikoliv na vlečený cíl, ale na záložní cíl hned za vlečným letounem.

Ve vlečném letadle byly tři osoby, které jen náhodou unikly smrtelnému nebezpečí. Manévry pak byly ihned ukončeny. Podle následného vyšetřování nebyl viníkem pochybení český pilot.

Pět nehod gripenů

Čtvrteční incident je v pořadí pátou nehodou stíhaček Jas-39 Gripen na domácím švédském území. První havárie se stala v únoru roku 1989 při přistávání gripenu na letišti jeho výrobce, firmy SAAB v Linköpingu. Příčinou selhání byl tehdy počítačový systém.

Další gripen dopadl v srpnu 1993 dokonce do centra Stockholmu, a to při letecké přehlídce sledované velkým počtem tamních obyvatel. I tady šlo o technický nesoulad mezi pokyny pilota a řídícím systémem.

V září 1999 se jiný gripen zřítil do velkého jezera Vänern ve středním Švédsku zřejmě vinou toho, že se letoun dostal do vzduchového víru způsobeného jinou stíhačkou.

V červnu 2005 se pak čtvrtá havárie odehrála v kraji Blekinge na švédském jihovýchodě. Stejně jako v předchozím případě šlo o nešťastnou souhru okolností mezi atmosférickými vlivy a způsobem pilotáže. Při žádné z uvedených havárií však naštěstí nebyl nikdo usmrcen ani vážně zraněn.

Také Němci ztratili jednu stíhačku

Také německé letectvo ztratilo v posledním týdnu jeden ze svých stíhacích bombardérů. Stroj typu Tornado narazil minulý čtvrtek do skály ve švýcarských Alpách, když se vracel z cvičení na francouzské Korsice. [celá zpráva]. Při nehodě zahynul jeden pilot, jeho kolega utrpěl zranění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám