Hlavní obsah

V Římě začal soud s americkým vojákem, který zabil italského agenta

Novinky, ANSA
ŘÍM

V Římě v úterý začal soud s americkým vojákem Mariem Lozanem, jehož úřady viní, že v Iráku zabil italského tajného agenta Nicolu Calipariho. Ten vezl propuštěnou italskou novinářku Giulianu Sgrenovou, kterou drželi iráčtí rebelové jako rukojmí. Pětatřicetiletý Lozano je souzen v nepřítomnosti, USA ho nevydaly, podle nich voják jednal podle předpisů.

Článek

Lozano je obviněn, že na americkém kontrolním stanovišti v Iráku zastřelil Nicolu Calipariho, který vezl propuštěnou novinářku na letiště. Okolnosti případu jsou hodně nejasné.

Američané tvrdí, že zahájili palbu, protože Calipariho auto nerespektovalo příkaz zastavit dávaný pažemi, světly i varovnými výstřely. Vojáci navíc nevěděli, že by tam měl projíždět vůz s italským agentem.

Řím to popírá. Tvrdí, že americké velení bylo o cestě informováno a vojáci začali pálit bez varování. [celá zpráva] Zjistit pravdu bude obtížné, protože vojáci hned auto odtáhli a zničili i záznamy.

USA, které případ také šetřily, tvrdí že Lozano pouze plnil své povinnosti a nenese odpovědnost za Calipariho smrt. [celá zpráva] Itálie se přesto rozhodla zahájit proces, který vyostřil napětí mezi oběma zeměmi.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám