Hlavní obsah

Švédsko vydá do ČR muže odsouzeného na doživotí

PRAHA

Dvaatřicetiletý Patrik Dvořák, který byl ve Švédsku odsouzen na doživotí za vraždu české studentky, si zbytek trestu odpyká v ČR. O jeho vydání do mateřské země požádalo Švédsko. Souhlasilo i s tím, že v ČR se mu trest sníží na 15 let. Ve středu to uvedla Česká televize.

Článek

Dvořák byl v roce 2003 na výměnném studentském pobytu. Na koleji ve městě Uppsala zavraždil dívku, která byla na pobytu s ním. Čin byl sexuálně motivovaný. Dvořák po něm uprchl a byl dopaden v Nizozemí. odsouzen byl v roce 2004.

Sám Dvořák s vydáním nesouhlasil a o jeho přemístění se dohodly české a švédské úřady. "O této jeho námitce rozhodoval český soud a ten ji zamítl," řekl ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Podle politické poradkyně švédského ministerstva spravedlnosti Tanji Rasmussonové souhlasila skandinávská země se snížením trestu proto, že ve Švédsku tento trest existuje spíš formálně. Vězni mají možnost, aby soud po deseti letech věznění znovu rozhodl, jak dlouho ještě budou za mřížemi. V novodobé historii tak byl prakticky nejdelší trest 25 let.

Rasmussonová prohlásila, že účelem trestu je napravit vězně pro další život a že v tomto případě to bude život v ČR. "Proto občas vyhostíme i ty vězně, kteří o to nestojí," dodala.

Dvořák bude ve věznici se zvýšenou ostrahou, tedy ve Valdicích, Mírově nebo v Plzni.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédové vydali zatykač na českého studenta

Mezinárodní zatykač na sedmadvacetiletého Patrika Dvořáka z Prahy, kterého švédská policie podezřívá, že na univerzitní koleji ve švédské Uppsale zavraždil...

Výběr článků

Načítám