Hlavní obsah

Řád čestné legie dostal i herec Belmondo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Herec Jean-Paul Belmondo, výrobce kosmetiky Yves Rocher nebo slavný fotbalista Raymond Kopa rozšířili řady držitelů Řádu čestné legie. Na seznamu, který vyšel ve francouzském úředním listě, je ale také přes 150 prostých Francouzů, kteří za války pomáhali Židům uniknout před nacistickými koncentračními tábory.

Článek

Jean-Paul Belmondo, jeden z nejvýznamnějších francouzských herců, exceloval v komediích Milenci z roku jedna, Zvíře, ale i třeba v kultovním francouzském filmu nové vlny 60. let U konce s dechem. Od mozkové mrtvice před několika lety se už před kamerou neobjevuje. Letos byl povýšen do třetí hodnosti, komtura.

Mezi novopečenými důstojníky řádu je například Raymond Kopa, který hrával za Real Madrid, německá filmová režisérka Margarethe von Trottová a herec Jean-Pierre Marielle, ale také známá lovkyně nacistů Beate Klarsfeldová. Do téže hodnosti byl povýšen i známý módní tvůrce Hubert de Givenchy.

Historie prestižního řádu je stará přes 200 let

Řád, který založil v roce 1802 císař Napoleon, má pět stupňů - rytíř, důstojník, komtur, velkodůstojník a velký kříž.

Mezi nositeli prestižního francouzského vyznamenání je i mnoho Čechů a Slováků. Z politiků například Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Václav Havel, spisovatel Milan Kundera nebo malíři František Kupka a Max Švabinský.

Reklama

Výběr článků

Načítám