Hlavní obsah

Tymošenková: ukrajinská vládní koalice uplácela opozici

– LONDÝN
Novinky, ČTK, The Times

Ukrajinská vládní koalice nabídla opozičním poslancům za přestup na svou stranu ohromné úplatky. Některým bylo slíbeno i ministerské křeslo, pokud vláda získá v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Tvrdí to v rozhovoru pro britský list The Times bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Článek

"Lidé byli doslova kupováni. Zástupci našeho bloku nám pověděli, že jim bylo nabídnuto 5 miliónů dolarů za to, že přestoupí. Ne každý tomu umí odolat," řekla Tymošenková a dodala: "Vláda na naše zástupce a jejich rodiny tlačí například tím, že jim zadržují navrácení částek z DPH a ti pak krachují. Nebo jim prostě slíbí práci ve vládní administrativě, což je také důvod proč téměř zdvojnásobili počet ministerských postů. Korupce je v naší mladé demokracii závažným zlem."

Strana regionů chce údajně získat 300 z 450 parlamentních křesel, aby premiér mohl překonat veto prezidenta Viktora Juščenka.

Prezident v pondělí rozpustil parlament a na 27. května vypsal předčasné volby. [celá zpráva] Janukovyč to odmítá a prezidentovo rozhodnutí napadl u ústavního soudu.

Tymošenková prezidentovo rozhodnutí podporuje. "Je to velmi obtížné a nepředvídatelné, ale každý náš krok je krokem ke skutečné demokracii. Prezident odmítl Ukrajině umožnit vrátit se do sovětské minulosti," řekla.

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám