Hlavní obsah

Juščenko hrozí soudem všem, kdo se nepodrobí dekretu

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ve čtvrtek varoval, že kdo se odmítne podřídit jeho dekretu o rozpuštění parlamentu, bude čelit trestnímu postihu. Jeho politický rival, proruský premiér Viktor Janukovyč, rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb odmítá a prezidentovo rozhodnutí napadl u ústavního soudu. Janukovyč údajně také požádal Rakousko o zprostředkování v tomto mocenském sporu.

Článek

"Toto nařízení (dekret o rozpuštění parlamentu) je závazné. Jeho nesplnění povede k trestnímu postihu," upozornil prezident a dodal, že rozhodnutí ústavního soudu, které má padnout do 15 pracovních dnů, bude respektovat.

Juščenko ve čtvrtek na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany (poradní orgán prezidenta) řekl, že své rozhodnutí zpět nevezme. Pro prezidentův dekret odmítli hlasovat zástupci vlády a generální prokurátor.

Čekání na rozhodnutí ústavního soudu

Janukovyč na zasedání upozornil, že jediným východiskem ze současné situace je vyčkat rozhodnutí ústavního soudu. Pokud by se nyní začaly podnikat kroky k předčasným volbám, bylo by to v rozporu s platnou ústavou, zdůraznil premiér a zasedání předčasně opustil.

Janukovyč také odmítl hypotézy stoupenců proruské koalice, že jde o odvolání prezidenta Juščenka. "Sesazením prezidenta se nezabýváme. Chceme předejít zhoršení situace," řekl Janukovyč. Současně oznámil, že o zprostředkování ve sporu požádal neutrální rakouskou vládu.

V hlavním městě Kyjevě pokračují demonstrace na podporu obou znesvářených stran. Desetitisíce premiérových přívrženců protestovaly proti vypsání předčasných parlamentních voleb před budovou parlamentu a ústřední volební komise.

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám