Hlavní obsah

Zvažte sebevražedný útok, poradil Britům velitel

Novinky, ČTK, Guardian
LONDÝN

Vysoký velitel britského královského letectva air-vice-marshal David Walker se obrátil na piloty, aby zvážili sebevražedný útok na teroristy, jestliže jim selhala nebo došla munice. Britské ministerstvo obrany to potvrdilo, ale dodalo, že nejde o žádný příkaz k sebevražedným útokům.

Článek

Walker, který velí první skupině britského letectva, vybavené stroji Typhoon, Tornado, Jaguar a Harrier, se v projevu obrátil k novým pilotům britského Královského letectva (RAF), aby uvažovali o sebevražedném útoku v případě "nejhoršího scénáře", kdy aktuálně hrozí teroristický útok.

"Myslíte si, že by bylo rozumné, abych vám dal rozkaz zřítit se s vaším letadlem na vozidlo přepravující představitele (afghánského) Tálibánu nebo al-Kajdá?" zeptal se nováčků velitel. Podle listu The Sun jim také řekl, že když vstoupili do armády, podepsali, že budou riskovat své životy.

Ministerstvo obrušuje hrany

Prohlášení vzbudilo rozruch. Bulvární list The Sun ocitoval několik rozhořčených reakcí z řad důstojníků RAF. Nápad, že by důstojníci mohli nařídit mužstvu spáchat sebevraždu, je znechucující," uvedl jeden. Další dodal, že by to byl první případ útoku kamikaze v 89leté historii RAF.

Ministerstvo obrany proto zdůraznilo, že nejde o žádný rozkaz. "Air vice-marshal Walker neřekl, že by svým posádkám mohl nařídit sebevražedné mise. Jako součást výcviku chtěl, aby přemýšleli, jak oni a jejich velitelé mohou zareagovat na situaci, kdy budou čelit rozhodnutí mezi životem a smrtí v nejextrémnějších případech, kdy by se například teroristé pokusili vrhnout se svým letounem na některé z britských měst," uvedlo ve svém vyjádření ministerstvo a dodalo: "Tato rozhodnutí, bez ohledu na to, jak jsou neoblíbená a hrozná, budou vojáci někdy muset udělat."

Mluvčí ministerstva obrany dodal, že Walker, který viděl válku v Iráku, se vojáků ptal jen proto, aby jim bylo jasné, že mohou být požádáni položit život.

Sebevražedné útoky pilotů

Sebevražedné jednotky mělo jediné letectvo v historii - japonské. V posledních dvou letech války podnikali japonští piloti sebevražedné útoky. Kamikaze útočili nejen na americké lodě, ale i na obří americké bombardéry B-29. Vyrobeny pro ně byly i speciální stroje včetně raketovým motorkem poháněných letajících bomb Ohka.

Riskantní techniky útoků však měli i Němci a Sověti, kdy piloti podnikali tarany. Vlastními stroji se snažili oseknout nepřátelským letadlům řídící plochy. Idea lidmi ovládaných německých létajících bomb V1 v Třetí říši neprošla, i když se testovaly.

Mnoho pilotů všech zúčastněných bojujících stran však se svými neovladatelnými hořícími stroji narazilo do míst, která ovládal nepřítel.

Reklama

Výběr článků

Načítám