Hlavní obsah

Většina Němců nechce americké antirakety v Evropě

Novinky, ČTK, Pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/MOSKVA

Skoro tři čtvrtiny Němců odmítají americkou protiraketovou základnu ve střední Evropě Víc Němců dokonce považuje Spojené státy ze větší horzbu pro mír než Írán. Plyne to z výzkumu agentury Forsa, který velmi překvapil Spojené státy.

Článek

Převážná část Němců - 72 procent -  souhlasí s předsedou koaličních sociálních demokratů (SPD) Kurtem Beckem, který odmítá americký plán výstavby americké protiraketové základny ve střední Evropě. A jsou mezi nimi nejen voliči sociálních demokratů, ale i konzervativních křesťanských demokratů. S Beckem souhlasí 80 procent voličů SPD a 64 procenta stoupenců bloku CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Výsledek ankety podle čtvrtečního německého tisku vyvolal údiv ve Washingtonu.

Osmačtyřicet procent dotazovaných navíc soudí, že USA představují  "větší ohrožení světového míru" než Írán. Islámskou teokracii jako největší hrozbu pro mír označuje 31 procent z více než tisícovky dotázaných. Dalších 15 procent je přesvědčeno, oba státy představují stejné nebezpečí.

USA jsou postojem Německa zklamané. Náměstek americké ministryně zahraničí Daniel Fried který je na ministerstvu odpovědný za vztahy s Evropou výslovně odmítl názor veřejnosti, že z USA vzchází větší nebezpečí pro mír než z Íránu.

"Politika v Německu je pro mě v této otázce poněkud exotická," uvedl s tím, že Němci opomíjí zranitelnost své vlasti. Kritizoval také postoj německých politiků k základně. Kancléřka Anglea Merkelová chce, aby se staly součástí obrany NATO. Její postoj je však umírněný, Beck je odmítá zcela a sociálnědemokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier už několikrát varoval Spojené státy před jednostranným postupem při prosazování protiraketových prvků v Česku a Polsku. Plán má mírnou podporu pouze na ministerstvu obrany.

Cukr a bič pro Rusko

Fried také kritizoval Rusko, které hrozí, že se v případě rozmístění systému americké protiraketové obrany v Evropě vypoví smlouvu o likvidaci raket střední doletu a obnoví jejich výrobu: "Nemyslím si, že by to byla dobrá reakce. Prostý systém protivzdušné obrany, které rozvíjejí Spojené státy, nepředstavuje hrozbu pro Rusko. Bude to jen deset malých antiraket, které nemají bojové hlavice a každá (hlavice) váží jen 75 kilogramů."

"Myslím, že by nebylo korektní, kdyby Rusko začalo budovat raketový systém jako odpověď na hrozbu, která neexistuje, bylo by lepší, kdyby Rusko a USA mohly spolupracovat v radě Rusko NATO a  společně vyvinuly protiraketový systém, který by mohl chránit obě země," dodal ještě.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko chce o základně jednat jen s USA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyňski nechce jednat o americké protiraketové základně v rámci NATO, ale pouze bilaterálně s USA. Uvedl to v úterý po zasedání...

Výběr článků

Načítám