Hlavní obsah

Výtržnosti v Paříži byly hned tématem předvolební kampaně

– PAŘÍŽ

Střet francouzské policie s asi stovkou mladíků v pařížském metru v úterý večer se okamžitě stal předmětem proslovů v předvolební kampani k francouským prezidentským volbám. Zatímco pravicový kandidát Nicolas Sarkozy řekl, že zásah policistů byl oprávněný, jeho socialistická sokyně Ségolene Royalová incident kritizovala a to, že vznikl, je prý výsledek špatné Sarkozyho práce na postu ministra vnitra.

Článek

Nicolas Sarkozy rezignoval na funkci ministra vnitra v pondělí, aby se mohl naplno věnovat předvolební kampani k volbám, jejichž první kolo proběhne 22. dubna. [celá zpráva]

Úterní incident na pařížském Gare du Nord (Severní nádraží) propukl poté, co jeden ilegální uprchlík cestující načerno napadl během kontroly lístků dva revizory, které udeřil pěstí. Postupně se k němu přidali další mladíci, kteří se nakonec obrátili proti opodál hlídkujícím policistům a přivolaným posilám.

Mladíci, většinou přistěhovalci, údajně na policisty házeli plastové lahve a plechovky. Rozbíjeli také obchody, okna či prodejní automaty jízdenek. Stanice metra Gare du Nord musela být na několik hodin uzavřena. Policie použila slzný plyn a 13 mladíků zatkla.

Incident okamžitě součástí předvolební kampaně

Incident se okamžitě stal předmět rétoriky v předvolební kampani k nadcházejícím prezidentským volbách. Pravicový kandidát Nicolas Sarkozy policii chválil a dodal, že její zákrok byl oprávněný.

"Chci vzkázat všem Francouzům, že nebudu na straně podvodníků, okrádačů a nečestných lidí, kteří se domnívají, že aby byli vyslyšeni, musejí zničit vlakové nádraží a rozbít veřejná zařízení, na něž platí lidé daně," prohlásil Sarkozy. 

Sarkozyho hlavní soupeřka ve volbách, Ségolene Royalová, zase řekla, že událost je jen dalším důkazem o tom, jak špatný ministr vnitra Sarkozy byl a jakým by asi mohl být prezidentem.

"Po pěti letech vlády pravice, která měla bezpečnost mezi hlavními tématy programu, vidíte, že jde od začátku do konce o selhání," řekla Royalová televizní stanici Canal+.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám