Hlavní obsah

Severoirští protestanti a katolíci se shodli na vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELFAST

Vedení hlavních severoirských stran se v pondělí na zámku Stormont u Belfastu dohodla, že 8. května vytvoří společnou vládu protestantů a katolíků. Na závěr svého historicky prvního osobního setkání to sdělili šéf Demokratické unionistické strany (DUP) Ian Paisley a předseda republikánské formace Sinn Féin Gerry Adams. Londýn dohodu uvítal.

Článek

"Začíná nová éra politické praxe na tomto ostrově," řekl Gerry Adams na společné tiskové konferenci a dodal, že jednání o konkrétním obsazení vládních postů mohou okamžitě začít. Také britský premiér Tony Blair prohlásil, že jde o velmi významnou událost pro obyvatele Severního Irska a celé Británie.

Komentátoři však varují před přílišným optimismem. Adams si prý s Paisleym nepodali ani ruce, jak by si žádal protokol.

Jednající strany byly pod časovým tlakem. V případě, že by v pondělí kabinet nebyl vytvořen a nebyl ani stanoven nový termín, chtěla britská vláda v noci na úterý rozpustit nedávno zvolený severoirský parlament. Londýn za pomoci Dublinu by pak Ulster dále přímo a plně spravoval, a to na neomezenou dobu.

Britská vláda se snažila dohodu motivovat také finančně. Ve čtvrtek slíbila protestantským a katolickým politikům ze Severního Irska v případě, že se dohodnou, dotaci ve výši 36 miliónů liber (asi 1,5 miliardy korun) na čtyři roky.

Londýn původně předpokládal, že by společná vláda v Severním Irsku mohla být vytvořena již v pondělí. V neděli však připustil, že pokud se znepřátelené strany dokážou včas dohodnout na jiném termínu, bude to respektovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám