Hlavní obsah

Rakousko má po Temelínu nový problém s ČR: radar

VÍDEŇ

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se při pondělní návštěvě Rakouska setkal postupně se svou resortní kolegyní Ursulou Plassnikovou, rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a s předsedkyní dolní komory parlamentu Barbarou Prammerovou. Ačkoliv bylo předmětem rozhovorů celé množství témat, jedním z hlavních bylo plánované vybudování americké protiraketové základny v ČR.

Článek

Zejména při setkání s Plassnikovou zastínilo překvapivě téma základny i otázky kolem jaderné elektrárny Temelín. Ursula Plassniková řekla, že v otázce základny se obě země neshodují a Rakousko podle ní zjišťuje kolem projektu řadu nejasností, o kterých bude žádat vysvětlení.

"Vysvětlení budeme vyžadovat bez ohledu na to, jaké tóny to může ve vzájemných vztazích vyvolat," varovala ministryně, která vyzvala k opatrnému a neunáhlenému postupu a chce, aby Česko v této otázce lépe informovalo své sousedy včetně těch, kteří nejsou členy NATO.

USA se prý jako jediné mohou postavit hrozbě terorismu

Český ministr, který žil v Rakousku přes 40 let a má také rakouské státní občanství, vyjádřil na tiskové konferenci po setkání s Plassnikovou přesvědčení, že Spojené státy jsou nyní jedinou zemí schopnou se účinně postavit hrozbě světového terorismu.

Připustil, že mezi Čechy převažuje odpor k základně, ale soudí, že je to jen kvůli nedostatečné informovanosti a ostré propagandě proti základně. "Věřím, že do roku 2011, kdy by měla být základna vybudována, lidi přesvědčíme o její potřebnosti. Navíc do té doby dál vzroste nebezpečí, před kterým nás má základna ochránit," uvedl Schwarzenberg.

Téma radarové základny zaznělo i při setkání ministra s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, který naposledy koncem minulého týdne veřejně zapochyboval o prospěšnosti systému protiraketové obrany. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám