Hlavní obsah

Tisíce lidí v Minsku stály proti Lukašenkovým černooděncům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Tvrdé střety s policií provázeli v neděli protesty v běloruském Minsku. Kolem 10 000 lidí demonstrovalo proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, který je považován za posledního evropského diktátora. Šéf Evropské komise (EK) José Barroso vyjádřil z Berlína podporu demonstrantům.

Článek

Stovky Lukašenkových "černooděnců" bojovali s demonstranty, převážně studenty a mladými lidmi. Podle světových agentur státní moc zatýká skoro každého mladého člověka, který se dostane do středu Minska. Policisté a vojáci se snaží lidi vytlačit ven, ti se v postranních ulicích znovu spojují do větších skupin, aby se protlačili do centra.

Tamní policejní šéf Anatolij Kuleskov řekl, že bylo několik lidí zatčeno, aniž by udal přesnější čísla. Zprávy o zraněných či mrtvých zatím nejsou.

Demonstranti mávali červenobílými vlajkami republiky ze začátku 20. století. Tyto vlajky jsou zakázány a stát používá symboly ze sovětské éry. V centru dění je i opoziční předák Aljaksandr Milinkevič a řada velvyslanců - např. německý, francouzský, litevský, estonský i slovenský. 

EU finančně podpoří Bělorusko, pokud bude demokratické

Protesty se konají rok po velké demonstraci proti zvolení prezidenta Lukašenka. Podle opozice byly volby zmanipulované. Lukašenkova policie se snažila akcím zabránit tím, že předem zatýkala členy opozice, podle nich pod průhlednými záminkami.

Šéf EK Barroso je přesvědčen, že se Bělorusku podaří ukončit svou politickou izolaci a EU prý chce posílit i finanční pomoc, pokud by v zemi zavládla skutečná demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám