Hlavní obsah

Rakouský prezident brojí proti základnám v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

K záměru Spojených států vybudovat na území ČR a Polska základny protiraketového systému se vyjádřil kriticky rakouský prezident Heinz Fischer. V rozhovoru pro list Kurier uvedl, že projekt znamená další zbrojení, což k řešení problémů nevede.

Článek

"Pořád tvrdím, že velké problémy nelze řešit novými zbrojními opatřeními. Na můj vkus se vůbec ve světě vydává příliš mnoho peněz na zbrojení. A to není v souladu s mými prioritami. Německý ministr zahraničí (Frank-Walter) Steinmeier na to v evropském zájmu reagoval velmi správně, když položil otázku, zda výhody, kterých je možné dosáhnout podobnými vojenskými opatřeními, nejsou výrazně menší než nevýhody, které takový krok v mnoha ohledech přinese," řekl rakouský prezident.

Fischer tak reagoval na Steinmeierovo prohlášení pro páteční vydání jiného rakouského deníku Der Standard. Německý ministr zahraničí v něm mimo jiné zdůraznil, že do diskuse o základnách je nutné více zapojit také Rusko, protože "otevřené otázky je třeba vyjasnit s těmi, kdo se cítí - ať už právem či neprávem - podobnými strategickými rozhodnutími ohroženi".

"Je třeba vyjasnit, zda domnělé zvýšení bezpečnosti, kterého rozmístěním tohoto systému dosáhneme, přinese i slibované zvýšení stability. Musíme dávat pozor, aby spor o umístění základen nezavedl debatu nesprávným směrem," uvedl německý ministr.

S rakouským prezidentem Fischerem bude při své pondělní návštěvě ve Vídni jednat také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám