Hlavní obsah

Státy se dohodly na textu deklarace k 50. výročí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Německo získalo souhlas všech 27 členských zemí s textem deklarace, která má být přijata o víkendu v Berlíně na summitu k 50. výročí smluv, které otevřely cestu k dnešní Evropské unii. Souhlas vyjádřila také Česká republika, která v posledních dnech vyslovovala námitky vůči obsahu dokumentu.

Článek

Zprávu oznámily německé vládní zdroje poté, co německá kancléřka telefonicky dohovořila s českým premiérem Mirek Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem. Právě Německo nadcházejícímu víkendovému summitu předsedá.

Mluvčí české vlády Martin Schmarz potvrdil, že vláda text deklarace obdržela a ocenila, že má symbolický charakter a neobjevila se v ní zmínka o euroústavě. Právě snaha Německa zanést do textu deklarace bod, v němž se státy EU zavazují oživit ratifikační proces evropské ústavní smlouvy do roku 2009, byla příčinou, proč se česká vláda zdráhala deklaraci přijmout. [celá zpráva]

Český premiér rovněž kritizoval průběh procedurálních příprav deklarace. Praha prý dostala text dokumentu pozdě, až těsně před slavnostním berlínským summitem.

Českou delegaci povede v sobotu na summit do německé metropole prezident Václav Klaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám