Hlavní obsah

Proti základnám USA se už ozvala i Ukrajina

KYJEV

Po Rusku vystoupila také Ukrajina s odmítavým postojem k protiraketové základně, kterou chtějí USA vybudovat v Polsku a Česku. Podle čtvrtečního usnesení ukrajinského parlamentu by základna ohrozila bezpečnost země a životy jejích občanů. Rezoluce nemá závazný charakter, hlasovalo pro ni 243 ze 450 poslanců.

Článek

Rezoluci podpořila koalice vedená proruskou stranou premiéra Viktora Janukovyče. Prozápadní strany spojené s prezidentem Viktorem Juščenkem, které s rezolucí nesouhlasily, odmítly hlasovat.

Minulý týden přijeli na Ukrajinu američtí experti, kteří se snažili vysvětlit význam amerického obranného štítu pro bezpečnost Evropy. Ujistili, že Spojené státy nemají v plánu umístit žádnou jeho část na území Ukrajiny, ale naznačili, že by ukrajinský průmysl mohl být přizván, aby se na tomto projektu podílel.

Poslanci se obávají o bezpečnost země

Argumenty proti budování základny ve čtvrtek poslancům přednesli ministři obrany a zahraničí. Parlament pak v rezoluci zdůraznil, že uskutečnění amerického plánu by znamenalo ohrožení ukrajinské národní bezpečnosti i životů miliónů jejích obyvatel, protože při použití protiraketových střel hrozí velké škody s vážnými důsledky pro obyvatelstvo i národní ekonomiku státu, včetně jaderných elektráren v zemi.

Plány postavit základnu odmítá také Rusko, které považuje americký protiraketový štít za ohrožení své bezpečnosti.

Juščenko chce v diskusi i Rusko

Ukrajinská vláda se k americkému projektu oficiálně nevyslovila, neboť ho ještě studuje. Prezident Viktor Juščenko ve čtvrtek v rozhovoru pro ruskou agenturu Ria Novosti řekl, že umístění amerického obranného systému v Polsku a Česku by se mělo posuzovat v kontextu širší evropské bezpečnosti a všechna rozhodnutí by měla být přijata pouze po obsáhlé mnohostranné diskusi a konzultacích, do nichž by mělo být zapojeno i Rusko.

"Není to záležitost, o které by mohly uvažovat státy jednotlivě... Diskuse na toto téma obsahují mnoho úrovní a jejich účastníci na každé úrovni by měli mít příležitost vyjádřit svůj názor. Proto si myslím, že Ukrajina by neměla spěchat s přijetím postoje k raketovému obrannému systému," řekl ukrajinský prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám