Hlavní obsah

Británie vydala loni tisíce pasů na základě falšovaných žádostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské ministerstvo vnitra v úterý přiznalo, že za uplynulý rok vydalo zhruba 10 000 pasů na základě falšovaných údajů. Pasy tímto způsobem získali mimo jiné i dva odsouzení teroristé. Úřady proto chystají změny v proceduře vydávání cestovních dokumentů.

Článek

Představitelka ministerstva vnitra Joan Ryanová řekla, že její úřad zachytil v uplynulém roce 6 500 žádostí o vydání pasu na základě mylných informací. Dalších 10 000 žádostí s falešnými údaji ale pozornosti úředníků unikly.

Mezi osobami, které i přes udání falešných údajů obdržely britský pas, jsou také dva odsouzení teroristé. Oba navíc nezískali jen jeden, ale hned dva pasy. Jeden z nich je Maročan odsouzený za pumový útok v Casablance, druhým mužem je Dhiren Barot z Londýna, který si odpykává doživotní trest za to, že plánoval masové bombové útoky na britské a americké půdě.

Zdá se, že pokusů o podvod přibývá a jsou stále propracovanější," řekla Ryanová. Ve Velké Británii žádá každý rok o nový cestovní dokument asi 600 000 lidí, přičemž lidé mohou o vydání pasů žádat poštou. Ministerstvo ale připravuje změny.

Ty počítají od dubna s tím, že se lidé žádající o vydání pasu poprvé, osobně dostaví na úřad. Tam je čeká pohovor, při němž budou muset mimo jiné dokázat místo svého bydliště. V Británii nejsou povinné osobní průkazy, takže se bydliště zpravidla dokazuje například bankovním výpisem nebo účtem za elektřinu. Britové budou ale i dál žádosti o pas posílat poštou, takže cesta na úřad je čeká jen jednou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám