Hlavní obsah

Rusko opět pohrozilo Evropě kvůli radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Náčelník hlavního štábu ruských vzdušných sil generál Boris Čelcov označil plány na vybudování amerického protiraketového deštníku v ČR a v Polsku za vážnou hrozbu ruské národní bezpečnosti. Stal se tak dalším z řady ruských představitelů, kteří Evropě v případě vybudování radarové a raketové základny hrozí.

Článek

Podle Čelcova by vybudováním základny daly ČR a Polsko Spojeným státům potenciální možnost zasáhnout  ruské strategické jaderné síly v zahajovací fázi jejich letu.

"To už znamená vážnou vojenskou hrozbu, a v důsledku i hrozbu ruské národní bezpečnosti. Může to vést k podkopání celého systému strategické rovnováhy ve světě," řekl generál.

Není to první podobné vyjádření, které z Moskvy v odpověď na americké plány zaznívá. Plán rozmístit v ČR radar a v Polsku deset "antiraket" už kritizovali nejen vojáci, ale i ruští politici, včetně prezidenta Vladimira Putina. Velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov se dal dokonce před časem slyšet, že jeho síly by byly schopny zacílit na předpokládaná zařízení střely. [celá zpráva]

Rusko zvažuje rozmístění vlastního štítu po ambasadách

Rusko  navíc v reakci na rakety zvažuje, zda by nemohlo rozmístit prvky svého vlastního protiraketového systému na území svých velvyslanectví po světě. V rozhovoru pro časopis Novosti kosmonavtiki to připustil velitel ruských kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin.

Popovkin v rozhovoru uvedl, že "kvantové optické stanice nové série", které by byly na ambasádách rozmístěny, pracují prakticky stále v automatickém režimu a nezaberou víc než půl místnosti.

Podle generála by v objektech ruských velvyslanectví mohly být rozmístěny radiolokační stanice systému kontroly kosmického prostoru. Rusko by tak bylo včas informováno i o startu raket, které radary z ruského území nezachytí, a včas reagovat.

 Stanice by prý byly řízeny z Krasnoznamensku blízko Moskvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám