Hlavní obsah

Nový stadión ve Wembley se konečně otevřel pro veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

První návštěvníky v sobotu uvítal nový stadión ve Wembley. Dne otevřených dveří se účastní na 60 tisíc obyvatel okolí arény, kteří dostali zdarma vstupenky, aby se podíleli na první zatěžkávací zkoušce stavby, která vyrostla na místě legendárního starého stadiónu. Na programu je fotbalový zápas celebrit, ale také například spláchnutí všech záchodů najednou.

Článek

Druhým zkušebním dnem bude příští sobotu už nyní vyprodaný zápas fotbalových jednadvacítek Anglie a Itálie. Teprve pokud obě tyto zkoušky dopadnou dobře, dostane stadión licenci ke spuštění provozu a bude moci zaplnit všech 90 tisíc sedadel.

První velkou sportovní akcí by mělo být 19. května finále Anglického poháru, 9. června pak ve Wembley vystoupí zpěvák George Michael, ale nejvíce očekávaným je zřejmě koncert na počest princezny Diany, který pořádají její dva synové a který bude v létě v souvislosti s desátým výročím její tragické smrti.

Pro první zatěžkávací zkoušku připravili pořadatelé pro obyvatele okolí nové arény pestrý program. Na 50 mladých obyvatel londýnské čtvrti Brentu bude moci proběhnout tunelem používaným hráči a krátce trénovat na slavném trávníku. Vedle toho si poslechnou koncert hvězd Bollywoodu, protože v okolí žije početná menšina pocházející z indického subkontinentu. Ředitel stadionu Alex Horne řekl, že sobota je výrazným krokem vpřed při zprovozňování tohoto komplexu.

Nový stadión ukrývá i zdivo svého předchůdce

Stadion za zhruba 800 miliónů liber (asi 34 miliard korun) předala firma Multiplex po několika zdrženích ve výstavbě provozovatelům počátkem března. Původně mělo Wembley zahájit provoz v srpnu 2005. V jeho betonové slupce je použito i zdivo ze starého stadiónu, který byl otevřen v roce 1923, uzavřen v roce 2000 a zdemolován v roce 2002.

Wembley bylo místem nejslavnějších okamžiků britského sportu v minulém století, včetně vítězství ve finále mistrovství světa ve fotbale 30. června 1966 a olympiády v roce 1948, pouhé tři roky po konci světové války, v níž německá Luftwaffe značnou část Londýna pobořila. Právě zde se také konal koncert Live Aid, který mnozí považují za vůbec nejslavnější okamžik v dějinách starého stadionu.

"Nové Wembley se bude muset vyrovnat se slavnou reputací," uvedl novinář Robert Philip z deníku The Daily Telegraph. "Byla to nejnádhernější sportovní aréna na světě," řekl o stadionu Tom Watt, který napsal jeho oficiální historii. "Fotbal je nejdůležitější sport ze všech a Wembley bylo oprávněně považováno za domov fotbalu, a to nejen v této zemi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám