Hlavní obsah

Násilnosti v Budapešti pokračovaly dlouho do noci

Právo, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Výtržnosti protivládních demonstrantů, kteří ve čtvrtek vyšli do ulic hlavního města Budapešti u příležitosti oslav výročí maďarské revoluce v roce 1848, trvaly až do pozdních nočních hodin. Skupiny výtržníků stavěly na různých místech Budapešti barikády a zapalovaly kontejnery se smetím. Policie proti nim pokaždé zakročila vodními děly a slzným plynem.

Článek

Demonstranti vždy po zásahu policie ustoupili do bočních uliček a vzápětí se objevili na jiném místě. To se opakovalo na Andrássyho třídě, na náměstí Ference Deáka a na ulici Nyugati. Počet výtržníků postupně klesal a policie měla do půlnoci situaci zcela pod kontrolou.

Při zásahu policie bylo vidět, že bezpečnostní složky jsou na podobné situace připraveny mnohem lépe než při loňských protivládních demonstracích.

"Policie má lepší výstroj a je lépe organizovaná. Policisté se objevovali neobyčejně rychle v místech, kde to bylo zapotřebí," zhodnotil zásah bývalý policista Péter Tarjányi.

Mluvčí policie László Garamvölgyi potvrdil, že do hlavního města byly staženy posily také z venkova. "Měli jsme v záloze dalších tisíc policistů," dodal mluvčí. Při potyčkách ze čtvrteční noci bylo zatčeno 56 výtržníků, převážně skinheadů. Osm lidí utrpělo zranění, z toho sedm policistů.

Oslava revoluce 1848

Maďarsko si ve čtvrtek připomínalo revoluci v roce 1848. Už při ranním vztyčování státní vlajky před budovou parlamentu demonstranti skandovali protivládní hesla a pískali na premiéra Ference Gyurcsánye. U sochy básníka Sándora Petöfiho házeli příznivci krajní pravice směrem na premiéra vajíčka. Kolem Gyurcsánye stála ochranka s roztaženými deštníky, aby ho chránila před sprškou vajec.

Následného mítinku opoziční strany FIDESZ se zúčastnilo podle odhadů 200 tisíc lidí. [celá zpráva] "Musíme dát najevo, že v demokracii má lid právo poslat vládu pryč, pokud nerespektuje jeho vůli," prohlásil předseda FIDESZ Viktor Orbán.

Násilné protivládní protesty zažila Budapešť už loni na podzim, kdy se na veřejnost dostala nahrávka s Gyurcsányovým projevem, v němž přiznal, že před volbami lhal voličům o stavu ekonomiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Maďarská opozice svolává lidi do ulic

Ve čtrvtek v jednu hodinu vypršelo ultimátum, které dal šéf maďarské opozice Viktor Orbán vládní koalici na to, aby odvolala premiéra Ference Gyurcsánye....

Výběr článků

Načítám