Hlavní obsah

Čech, který pašoval heroin, dostal v Turecku devět let

ISTANBUL

Jeden z Čechů, které turecká policie zadržela v červnu loňského roku při snaze propašovat 31 kilogramů heroinu přes turecko-řecké hranice, byl soudem v tureckém Drinopolu (Edirne) odsouzen na devět let vězení. Muž musí navíc zaplatit pokutu v hodnotě 45 tisíc korun. Novinkám to potvrdil konzul českého generálního konzulátu v Istanbulu Pavel Pešek.

Článek

Podle českého konzula, který byl u soudního přelíčení přítomen, běží nyní Petrovi Š. sedmidenní odvolací lhůta. Po jejím vypršení může Česká republika zažádat o převezení muže do českého vězení. Petr Š. se údajně hodlá svého práva na odvolání vzdát.

Petra Š., který je podle ČTK pražský elektrikář, a jeho syna zadržela loni v červnu turecká policie při snaze propašovat 31 kilogramů heroinu přes turecko-řecké hranice. Drogu nalezli turečtí celníci v jejich džípu. [celá zpráva] Upozornil je na ni pes. Šedesát balíčků s heroinem za 23,5 miliónu korun bylo skryto v nárazníku.

Osmnáctiletého syna policie krátce po zadržení bez obvinění propustila a ten se následně vrátil do Česka.

Na turecko-řecké hranici bylo zadrženo už více Čechů

Čechů Balkánské cesta je jedním z kanálů, jímž proudí drogy z Afghánistánu do západní Evropy. V Turecku proto už bylo zadrženo více Čechů, kteří se pokoušeli pašovat drogy. V roce 2001 byli zadrženi Milan Lesniak (38 let) a Bronislava Paclová (30 let), kteří se pokoušeli převézt s 32,2 kg heroinu na řecko-tureckých hranicích. V únoru 2002 je řecký soud odsoudil na doživotí, po odvolání jim tresty zmírnil - Lesniakovi na 20 a Paclové na 18 let vězení.

Dalšími dvěma zadrženými byli v dubnu 2004 Martin Tancoš a Zdeněk Šimberský, v jejichž autě celníci našli 26 kilogramů směsi obsahující heroin. Letos v dubnu je turecký soud odsoudil k šesti letům a třem měsícům, zároveň jim započetl téměř dva roky strávené ve vazbě a zbytek trestu jim prominul. Krátce nato se oba vrátili do vlasti. [celá zpráva] O droze v autě nevěděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám