Hlavní obsah

V Maďarsku vyšly do ulic statisíce demonstrantů

– BUDAPEŠŤ
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V Budapešti ve čtvrtek po čtvrté hodině začala demonstrace opoziční strany FIDESZ. Maďaři oslavují výročí revoluce v roce 1848. Na mítinku se shromáždilo přes 200 tisíc lidí. Večer došlo k prvním násilnostem na Andrássyho třídě. Asi 500 demonstrantů se pokusilo postavit barikády, ale policie je vytlačila směrem k Náměstí hrdinů.

Článek

Srážky mezi demonstranty a policií pokračovaly v ulicích Budapešti po celý večer. Z Andrássyho třídy se hlavní jádro demonstrantů přemístilo na náměstí Ference Deáka. Policie je pronásledovala, použila proti nim slzný plyn a vodní děla. Násilníci stavěli barikády, rozbíjeli zaparkované automobily a podpalovaly kontejnery se smetím. K vážnějším zraněním nedošlo.

"V roce 1848 bojovali Maďaři proti aristokracii. Dnes stojíme proti novodobé aristokracii, která rozkrádá náš stát. Musíme jim ukázat, že nemohou rozkrádat stát beztrestně," uvedl šéf opozice Viktor Orbán.

Na jiném shromáždění extremistické strany Maďarské pravdy a života v Budapešti vystoupil také David Erwing, který je známý popíráním holocaustu. "Blair je stejný lhář jako Gyurcsány," prohlásil.

Opozice nadále trvá na odstoupení premiéra Ference Gyurcsánye, který se podle ní přiznáním, že před volbami lhal o stavu ekonomiky [celá zpráva], zcela zdiskreditoval a nemá právo stát v čele vlády.

"Gyurcsány je pro nás nepřijatelnou osobou a nebudeme s ním jednat. Ze stejného důvodu se nezúčastníme oficiálních oslav, na nichž bude přítomen Gyurcsány" vyhlásil předem vůdce opozice Orbán.

Policie se na čtvrtek připravovala

Svátek provázejí zvýšená bezpečnostní opatření. Židovská náboženská obec dokonce vyzvala své členy, aby raději nevycházeli do ulic.

Čtvrteční oslava výročí revoluce začala vztyčením státní vlajky před budovou parlamentu na Kossuthově náměstí v Budapešti. Na slavnosti byl přítomen premiér Ferenc Gyurcsány a předsedkyně parlamentu Katalin Sziliová. Policie uzavřela celé náměstí i část okolních ulic. I tak na náměstí doléhal pískot demonstrantů a jejich skandování: "Gyurcsány zmiz!"

Starší muž s vnučkou okřikl skupinu mladých mužů, aby nerušili průběh slav. "Raději vemte pryč to dítě. Tady bude revoluce," dostalo se mu odpovědi.

Když se Gyurcsány odpoledne objevil na slavnosti u sochy básníka Sándora Petöfiho na dunajském nábřeží, několik stovek demonstrantů pískalo a házelo jeho směrem vajíčka. Ochranka kolem politika rozprostřela velké deštníky, aby ho před sprškou vajec ochránily.

Policie se na čtvrteční den připravila. Velitel policie László Bene upozornil, že centrum města budou hlídat nově nainstalované kamery a posílené bezpečnostní složky budou připraveny zasáhnout. Policie má opět povolení použít gumové projektily.

V zemi vládnou obavy z násilností. Budapešť ještě nezapomněla na loňské pouliční střety, při nichž policie proti výtržníkům zasahovala slzným plynem a gumovými projektily. Od té doby je budova parlamentu obehnána kovovými zátarasy.

Připravoval Molotovovy koktejly

Policie oznámila, že v různých částech Maďarska nedávno zabavovala zbraně. V jednom bytě v šestém budapešťském obvodě dokonce objevila místnost plnou potřeb na výrobu tzv. "molotovových koktejlů".

V bytě byl zatčen 19letý muž, který si byt pronajal před měsícem a při výslechu přiznal, že zápalné láhve chtěl použít 15. března proti policistům. V bytě bylo připraveno celkem 80 lahví a další potřeby pro výrobu zápalných lahví.

Židé mají zůstat doma

Radikalizace poměrů v Maďarsku vyvolala také vlnu antisemitismu. Židovská náboženská obec proto vyzvala své členy, aby v den státního svátku nevycházeli do ulic.

"Není to zbabělost, ale rozumná úvaha," uvedl předseda Židovských náboženských obcí Péter Feldmájer. Židovské obci vadí, že protivládní demonstranti stále častěji používají místo maďarské vlajky tzv. vlajku s árpádovskými pruhy. "Tuto vlajku používali maďarští fašisté, když koncem války postříleli stovky Židů přímo do Dunaje," upozornil Feldmájer.

Reklama

Související témata:

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám