Hlavní obsah

Ve slovenských Novákách našli čtvrtou oběť výbuchu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V areálu Vojenského opravárenského podniku ve slovenských Novákách našli v pátek čtvrtou oběť výbuchu munice. "Můžu potvrdit, že se jedná o muže. Tělo se našlo v blízkosti epicentra výbuchu," řekl Novinkám mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela. Příčiny výbuchu munice se zatím vyšetřují.

Článek

Mohutný výbuch okolím závodu, v kterém se poslední době likvidovali především protitankové miny české výroby, otřásl minulý pátek. Areál podniku je do značné míry zničený a v místě detonace zůstal kráter o průměru dvacet metrů.

Inspekce životního prostředí našla v okolí podniku silně znečištěnou vodu. Jedná se o těžké kovy, jejichž koncentrace by mohla ohrozit zdraví lidí. Odebrané vzorky obsahovaly například až třicetinásobně vyšší množství chromu, než povolují normy. Překročeny byly také limity olova, mědi a rtuti především v potoce Trebianka, který se vlévá do řeky Nitry.

Příčiny se vyšetřují

Bezprostřední příčinu výbuchu vyšetřovatelé stále vyšetřují. Slovenská policie zahájila trestní řízení ve věci všeobecného ohrožení. V případě, že šlo o lidskou chybu, pachateli hrozí až deset let vězení.

Ministr obrany František Kašický už dříve připustil, že ve Vojenském opravárenském podniku Nováky nebylo vše v pořádku. "Na základě intenzity detonace je možné konstatovat, že na pracovní lince muselo být v čase výbuchu mnohem víc munice, než připouští předpisy. Na lince může být naloženo jen takové množství munice, kolik se dá zlikvidovat za jednu směnu," konstatoval. Podnik prý v poslední době přijímal i nezaškolené brigádníky.

Ministr Kašický v souvislosti s tragédií nabídl o víkendu svou funkci, kterou ale slovenský prezident Ivan Gašparovič nepřijal, poté co Kašického ve funkci podržel také premiér Robert Fico.

Zbývající pohřešovaní jsou zřejmě mrtví

Mezi potvrzenými oběťmi jsou dvě ženy a dva muži. Mezi nezvěstnými jsou tři ženy a jeden muž. Ministerstvo obrany je nadále vede jako pohřešované. Podle odborníků však nikdo v blízkosti epicentra nemohl obrovský výbuch přežít. "Při výbuchu tak velkého množství trhaviny vznikla teplota kolem tří tisíc stupňů," uvedl nejmenovaný odborník.

Šéf slovenské policie Ján Packa připustil, že rozsahem se jedná o největší průmyslovou katastrofu nejen na území Slovenska, ale také bývalého Československa.

Reklama

Související články

Na Slovensku vybuchl muniční sklad, dva mrtví

Až patnáct lidských životů si podle TV Markíza mohl v pátek odpoledne vyžádat výbuch muničního skladu vojenského opravárenského podniku Dolina ve městě Nováky...

Výběr článků

Načítám