Hlavní obsah

Blair se posmíval Cameronovi za spojenectví s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair ve středu ironicky komentoval v úterý potvrzené spojenectví britské konzervativní opozice s českou ODS v Evropském parlamentu. Zpochybnil slova vůdce konzervativců Davida Camerona o záměru bojovat proti změnám klimatu, když poukázal na to, že zakladatel ODS, český prezident Václav Klaus považuje globální oteplování za falešný mýtus.

Článek

"(Cameron) měl včera velký projev v Evropě o tom, jak ji povede v bitvě proti změnám klimatu. A kdo je jeho spojenec? Strana ODS v České republice, jejíž zakladatel řekl, že globální oteplování je falešným mýtem," prohlásil Blair při pravidelných odpovědích premiéra na otázky poslanců.

Zatímco poslanci Labouristické strany ho podporovali hlasitým řevem, mezi zákonodárci na druhé straně zasedacího sálu vládlo hrobové ticho. Tyto debaty se považují za vrchol britského politického divadla. 

"Víte, to je v politice vážná věc," pokračoval Blair. "On chce vytvořit spojenectví se stranou, která si myslí, že globální oteplování je falešný mýtus, ale nevstoupí do stejného politického sálu jako německá kancléřka, která vede konzervativní stranu, předsedá Evropské unii a věří, že proti globálnímu oteplování se musí něco udělat. Takže když dojde na vážné politické rozhodování, je (Cameron) jednoduše teprve ve školce a odpovědi máme my. A to je rozdíl mezi seriózní politickou stranou a stranou opoziční," zdůraznil Blair.

Blair zmínkou o ODS zabodoval

Podle prvních názorů politických komentátorů Blairovi jeho argument vynesl politické body v debatě, kdy se Cameron snažil na oplátku zesměšňovat nynějšího ministra financí a pravděpodobného budoucího vůdce labouristů Gordona Browna. Cameron už nemohl na Blairův útok odpovědět, protože měl již vyčerpánu svou týdenní kvótu šesti otázek.

Rozpor mezi Cameronovou "zelenou" politikou a skepsí vrcholných představitelů ODS se stal také námětem komentářů britského tisku, které se zabývaly v úterý potvrzenou koalicí mezi oběma stranami. Ekologické téma podle komentáře podnikatelského listu Financial Times ihned odhalilo spor mezi oběma stranami. "Napětí v hnutí se okamžitě ukázalo, když čeští novináři poukázali na to, že český prezident a zakladatel ODS Václav Klaus nedávno označil změny klimatu za falešný mýtus," napsal deník.

Názor Václava Klause, z něhož FT citují, že nepozoruje žádnou zkázu planety, by podle FT nemohl být dále od názoru Davida Camerona, který jel osobně do Arktidy, aby se na dopady globálního oteplování podíval. Deník cituje Mirka Topolánka, který podle listu na tiskové konferenci řekl, že klima je velmi důležité téma, ale že se obává, že na ně socialisté budou plýtvat penězi. Topolánek podle listu řekl, že více než změnou klimatu je znepokojen energetickou bezpečností.

The Guardian citoval bývalého náměstka ministra zahraničí pro evropské záležitosti Dennise McShana, který poukázal na to, že Cameron v Británii vystupuje jako zastánce "zelené" politiky, ale právě se spojil s ODS, jejíž vysocí představitelé označili globální oteplování za mýtus, což jsou podle McShanea "zdvořile řečeno postoje excentrické, někdy extrémní". 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám