Hlavní obsah

Ruský novinář se před smrtí zajímal o dodávky zbraní do Sýrie

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský novinář Ivan Safronov, který v pátek v Moskvě zemřel za podivných okolností, podle kolegů z redakce pracoval na materiálu o tajných dodávkách ruských zbraní na Blízký východ přes Bělorusko. Jeho informace prý mohly způsobit mezinárodní skandál.

Článek

Vojenský expert ruského listu Kommersant zemřel po pádu z okna ze společných prostor domu, kde bydlel. Tělo explukovníka kosmických sil našli krátce poté sousedé, na chodbě se povalovaly pomeranče, které nesl domů.

Hlavní vyšetřovatelskou verzí Safronovovy smrti je zatím sebevražda, tu však spolupracovníci a lidé z jeho okolí rázně odmítají. "Během vyšetřování se ukázalo, že mohl být k sebevraždě donucen," připustila podle listu také prokuratura.

Podle včerejšího Kommersantu "novinář prověřoval informace o tajném prodeji ruských stíhaček Su-30 Sýrii a protiletadlových kompletů S-300V Íránu. Zbraně měly jít přes Bělorusko, aby Západ nemohl Moskvu obviňovat z dodávek nepřátelským režimům".

Šlo i o Iskandery-E

Safronov proto v polovině února navštívil zbrojní veletrh v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud telefonicky redakci oznámil, že má příběh potvrzený, a slíbil ho po návratu napsat. Čtvrtý den veletrhu si ale podle kolegů začal stěžovat na bolesti břicha. O několik dní později se vrátil a v práci oznámil, že je nemocný.

Koncem února pak kolegům řekl, že "má informace o dalších podepsaných tajných zbrojních kontraktech mezi Ruskem a Sýrií, které se týkají protiletadlových systémů Pacir-S1, stíhaček MiG-29 a raketových komplexů Iskander-E", napsal v úterý Kommersant. Safronov se ale rozhodl, že věc nezveřejní, neboť byl varován, že hrozí skandál a tajná policie (FSB) začne případ šetřit jako vyzrazení státního tajemství. Kdo jej varoval, ale novinář neřekl.

Už v roce 2005 se kolem střel Iskander rozhořel skandál, když Izrael a USA varovaly Rusko před plány na jejich prodej Sýrii. Prezident Putin nakonec prohlásil, že obchod zakázal.

Reklama

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám