Hlavní obsah

Rakouská vláda jednala o žalobě na ČR kvůli Temelínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LINEC

Rakouská vláda v sobotu na uzavřeném výjezdním zasedání v Linci rozhodla, že možnost mezinárodní žaloby proti ČR za údajné nedodržení dohod kolem jaderné elektrárny Temelín by měli přezkoumat právní experti. Kabinet se rovněž vyslovil pro zřízení rakousko-české parlamentní komise k Temelínu. Na vzniku komise se tento týden dohodli premiéři obou zemí při Gusenbauerově návštěvě Prahy.

Článek

Kancléř Afred Gusenbauer již v pátek před zasedáním oznámil, že je nutné prozkoumat, zda lze ČR žalovat kvůli údajnému porušování dohod z Melku. Po vládě to požaduje ministryně zahraničí Ursula Plassniková a ministr životního prostředí Josef Pröll. S výsledky pražského jednání byli nespokojeni opoziční Zelení, kteří o víkendu jednají ve Štýrském Hradci [celá zpráva]

Rakouský parlament v prosinci jednomyslně schválil usnesení, v němž vyzývá rakouskou vládu zahájit mezinárodně právní kroky proti Praze, směřující zvláště k mezinárodní žalobě. Vláda se k tomuto požadavku staví váhavě, protože podle některých hlasů nemá žaloba šanci na úspěch. Gusenbauer se ale cítí dotčen, že česká strana neoznámila včas únik radioaktivní vody, k němuž došlo těsně před jeho návštěvou v Praze. [celá zpráva]

Rakouský kancléř se ale vyjádřil kriticky také k blokádám rakousko-českých hranic, které organizuje rakouské sdružení aktivistů Atomstopp. Je to podle něho rozporuplný počin, když se vezme v úvahu, že hranice mezi oběma státy po vstupu České republiky do schengenského prostoru zmizí.

Sdružení Atomstopp v sobotu v tiskovém prohlášení oznámilo, že pokud vznikne pouze meziparlamentní komise o Temelínu, bude v blokádách rakousko-českých hraničních přechodů pokračovat. Kterých míst by se to mělo týkat, oznámí Atomstopp příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám