Hlavní obsah

Protiraketová základna by měla být součástí NATO, žádá Německo

WIESBADEN

Německý ministr obrany Franz Josef Jung chce, aby americká protiraketová základna, kterou USA chtějí vybudovat v Česku a v Polsku, byla součástí obranného systému NATO. Uvedl to v pátek na neformálním zasedání ministrů obrany členských zemí Evropské unie v německém Wiesbadenu. Výhrady Moskvy by se pak měly řešit v Radě Rusko-NATO.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Myslím si, že vývoj takového systému by měl být integrován do NATO," prohlásil Jung na závěr dvoudenní schůzky ministrů obrany, na níž českou stranu zastupoval náměstek ministryně obrany Martin Barták. Jungův názor zastávají v české vládě zelení, jejichž hlasy mohou rozhonout o souhlasu s umístěním. [celá zpráva]

Rada Rusko - NATO podle německého ministra obrany nabízí příležitost přesvědčit ruské vedení o tom, že americké plány nejsou namířeny proti Rusku.  "Je pro nás dobré spolupracovat s Ruskem v duchu partnerství," uvedl Jung.

Jeho slova jsou reakcí na obavy Evropy, že plán USA vybudovat jednu ze součástí své protiraketové ochrany v Polsku a v ČR může zvýšit napětí ve vztazích s Ruskem. Moskva plán odmítá a několikrát pohrozila odvetnými opatřeními. [celá zpráva] Nevěří americkým tvrzením, že zařízení mají eliminovat hrozby z nestabilních států, jako je KLDR nebo Írán.

Jungova slova kontrastují se čtvrtečním prohlášením nejvyššího představitele EU pro oblast zahraniční politiky Javiera Solany, že každá země EU se může svobodně rozhodnout, zda akceptuje americký systém. Dodal, že sedmadvacítka neuvažuje vytvořit podobný systém protiraketové obrany, i když NATO se v roce 2002 rozhodlo o vybudování protiraketového deštníku. I Solana se však vyjádřil pro korektní vztahy s Ruskem.

USA plánují další základny

Ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu generál Henry Obering ve čtvrtek uvedl, že Washington se chtěl při vybudování ochranného štítu v Evropě opřít o podporu 25 členských zemí NATO; jejich výslovný souhlas však nevyžaduje. Podle Oberinga uvažují Spojené Státy o umístění dalšího protiraketového radaru na Kavkaze. Představitelé Ázerbájdžánu a Gruzie však v pátek prohlásili, že s USA o rozmístění komponentů amerického obranného systému na svém území nejednají.

Spojené Státy v lednu formálně oslovily Českou republiku a Polsko se žádostí instalovat na jejich území prvky svého protiraketového systému. Premiéři Česka a Polska Mirek Topolánek a Jaroslaw Kaczyňski minulý týden oznámili, že jejich vlády s americkou stranou na toto téma zřejmě zahájí jednání. Klaus bude o vybudování radaru zřejmě hovořit příští pátek ve Washingtonu při návštěvě USA, kdy bude jednat s viceprezidentem Dickem Cheneyem a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko zaměříme rakety, hrozí Moskva

Pokud v České republice bude postaven radar amerického systému protiraketové obrany a v Polsku základna amerických antiraket, mohou být na obě místa zaměřené...

Výběr článků

Načítám