Hlavní obsah

Kurdského předáka prý chtěli v tureckém vězení otrávit

ISTANBUL

Turecký ministr spravedlnosti nařídil přešetřit tvrzení právníků předáka kurdských povstalců Abdullaha Öcalana, že se jejich klienta někdo pokusil ve vězení otrávit. Právníci tvrdí, že testy prokázaly v Öcalanově tělě vysokou hladinu toxických prvků, které nemohou mít přirozený původ.

Článek

Někteří turečtí představitelé poukazují na to, že se právníci jen snaží upoutat pozornost k osobě Öcalana vězněného v Turecku od roku 1999. Podle nich se u kurdského předáka neprojevily žádné vážnější zdravotní potíže.

Öcalanovi právníci říkají, že klientovi odebrali několik pramenů vlasů poté, co si jim stěžoval, že se cítí špatně a má podezření, že někdo usiloval o jeho zdraví. Vlasy zanalyzovala jedna laboratoř ve Francii a dospěla k závěru, že v Öcalanově těle je abnormálně vysoká hladina chromu a stroncia. Toho je osmkrát více, než je běžné, což výrazně zvyšuje riziko rakoviny a oslabení imunitního systému. Takové množství se prý nemohlo do Öcalanova těla dostat přirozenou cestou.

Turecké ministerstvo spravedlnosti nařídilo záležitost prošetřit, ale zároveň upozornilo na to, že týmu jeho právníků by mohlo jen jít o oživení mezinárodního zájmu o Öcalanovu osobu.

Toho Turecko od jeho dopadení v Keni před osmi lety vězní v odloučení na jednom ostrově nedaleko Istanbulu. Abdullah Öcalan byl odsouzen za to, že v Turecku vedl ozbrojenou kampaň za nezávislost, při níž zemřelo více než 30 000 lidí. Minulý měsíc Rada Evropy zamítla jeho žádost o znovuobnovení procesu.

Reklama

Související články

Kurdští povstalci obsadili soud v Istanbulu

Skupina kurdských povstalců obsadila soudní budovu v Istanbulu. Vzbouřenci zadrželi přítomné soudce a žádají propuštění na doživotí odsouzeného vůdce Kurdské...

Výběr článků

Načítám