Hlavní obsah

Slovenský arcibiskup Sokol údajně dostával od StB peníze

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) zveřejnil v těchto dnech dokumenty, které údajně dokazují, že arcibiskup Ján Sokol dostával od komunistické Státní bezpečnosti finanční odměnu. Mluvčí arcibiskupa Tibor Hajdu to odmítá: "Pan arcibiskup nikdy se Státní bezpečností nespolupracoval."

Článek

Slovenská zpravodajská televize TA3 uvedla, že podle dokumentů StB koncem 80. let vyčlenila pro spolupracovníka s krycím jménem Špirituál, pod kterým Sokol údajně figuroval, sumu kolem 3 000 československých korun, které mohly být vypláceny v penězích nebo darech. Podle ÚPN není jisté, zda Sokol peníze nebo dary opravdu převzal.

Televize Markíza však uvedla, že Sokol dostal finanční odměnu celkem šestkrát. V prosinci 1987 měl dostat tisíc korun a za půl roku další tři tisíce. Z dokumentů také vyplývá, že arcibiskup navštěvoval dva konspirační byty v Bratislavě, kde mu měly být odměny nabízeny.

StB informoval pouze o nepodstatných záležitostech

Aféra kolem údajné Sokolově spolupráci s StB vyvolala na Slovensku skandál. Ostatní slovenští biskupové však Sokola k rezignaci nevyzvali. Sokol připustil, že se s příslušníky StB setkával, byly to však prý pouze vynucené schůzky.

"Bylo to na jejich přání," tvrdí arcibiskup, který doposud vytrvale odmítal obvinění, že měl kontakty s StB. "Opakovaně prohlašuji a potvrzuji, že jsem nikdy s StB vědomě nespolupracoval, ani jsem nikdy vědomě neposkytl StB informace, které by poškodily Katolickou církev, anebo kteréhokoli spoluobčana," uvádí se v posledním Sokolově stanovisku.

Ve stejném prohlášení však přiznává, že se s agenty scházel. "Příslušníci StB si vynucovali setkání se mnou. Při těchto setkáních, která pro mne byla ponižující, jsem se snažil ochraňovat zájmy Církve a odvést pozornost StB k nepodstatným záležitostem. Svědomí mám čisté," dodal trnavský arcibiskup.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenský arcibiskup pobouřil židovskou obec

Slovenský arcibiskup Ján Sokol označil léta existence válečného Slovenského státu za období blahobytu a tím urazil židovskou obec. Ústřední svaz židovských...

Arcibiskup tvrdí, že nespolupracoval s StB

Slovenský arcibiskup Ján Sokol se na páteční tiskové konferenci pokusil dokázat, že nespolupracoval s komunistickou státní bezpečností. Podle registračních...

Dokumenty potvrzují arcibiskupa jako agenta StB

Slovenský arcibiskup Ján Sokol podle nově nalezených dokumentů informoval StB o emigrantovi Milanu Bubákovi, s nímž se setkal ve Vatikánu. Dosud spolupráci...

Výběr článků

Načítám