Hlavní obsah

Tisíce britských aut musejí prý kvůli špatnému benzínu na opravu

LONDÝN

Tisíce britských motoristů žádají kompenzace poté, co nevědomky natankovali vadný benzín, který prý v řadě případů poškodil zařízení vozu a vyvolal potřebu nákladných oprav. Podle motoristů jde o benzín z čerpacích stanic patřících velkým supermarketům Tesco, Morrisons, Asda a Sainsburys, který byl zřejmě znehodnocen ethanolem.

Článek

Společnosti nechaly prověřit benzín, který prodávají, nezávislou firmou Greenergy. Ta žádné závady nenašla. Také britské ropné společnosti uvedly, že benzín, který dodávají na trh, je v pořádku. "Opakovaně jsme testovali paliva odebraná z některých vozů, jejichž majitelé zaznamenali závady, nic jsme ale neobjevili," řekl mluvčí společnosti Tesco Jonathan Church.

Samotná stanice BBC ale obdržela více než 2 000 emailů od motoristů, kteří na svých vozidlech po načerpání zaznamenali závady. Nejvíce jich přišlo z Londýna, jeho okolí, a z východní a jihovýchodní Anglie.

Problémy se prý projevují tím, že motory začnou "střílet" a ztrácejí tah. Automechanici pak musejí vyměňovat určité typy senzorů a údajně už začínají docházet jejich zásoby. Zejména u větších vozů se účty za opravy pohybují kolem tisíce liber, tedy asi 42 000 korun. Ani u nových vozů navíc nejsou v tomto případě kryty zárukou.

Záležitost začala vyšetřovat obchodní inspekce. Očekává se, že výsledky analýz benzínu z nádrží postižených vozidel budou známé o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám