Hlavní obsah

Evropské akcie ztratily po poklesu celý letošní zisk

Novinky, ČTK, BBC, Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Akciové trhy v Evropě ve středu podle očekávání zahájily obchodování hlubokým propadem a panevropský index FTSEurofirst 300 byl záhy slabší asi o dvě procenta. Britský index FTSE zaznamenal pokles o 1% stejně tak jako francouzský index Cac 40. Německý Dax ztratil 1,1%. Akcie tak přišly o veškeré zisky, které získaly od začátku roku. Propad cen akcií odstartovala v úterý Čína a pokračoval v něm Wall Street.

Článek

Středeční propad se očekával, protože v úterý večer se dostavila panika na americké trhy. Ty začaly oslabovat hned po otevření, ale asi hodinu před koncem obchodování všechny tři hlavní indexy během okamžiku zaznamenaly největší propad za několik let. Dow Jonesův index ztratil dokonce 500 bodů a zaznamenal nejhorší den od událostí 11. září 2001.

Index Eurofirst 300 už v úterý klesl o 2,9 procenta, rovněž v reakci na vývoj v Číně. Pokles reagoval na prudký rozprodej akcií, který zapříčinily výhledové prognózy o vývoji americké ekonomiky a obavy z udržitelnosti čínského ekonomického růstu. Spekulovalo se mimo jiné, že vláda chystá opatření, jak zamezit spekulativním transakcím a vyhnout se přehřátí trhu. Čínské akcie klesly skoro o devět procent, ale ve středu o čtyři procenta vzrostly.

Bez zisku je po dnešním propadu i globální index Morgan Stanley, který v letošním roce několikrát vystoupil na rekord.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám