Hlavní obsah

Druhý prezidentský kandidát ve Francii čelí obviněním

Novinky, ČTK, Euronews
PAŘÍŽ

Předvolební kampaň k francouzským prezidentským volbám doprovází další obvinění. Nejprve byla socialistická kandidátka Ségolene Royalová nařčena z vyhýbání se daním a nyní se stal terčem obvinění kandidát vládní pravice Nicolas Sarkozy. Údajně měl za podhodnocenou částku koupit byt, který později prodal mnohem dráž. Podobně jako předtím Royalová, také Sarkozy obvinění odmítl.

Článek

Nové obvinění vznesl ve svém středečním vydání francouzský satirický týdeník Le Canard enchaîné. Sarkozy prý byt na pařížském předměstí Neuilly koupil o 300 000 eur (8,4 miliónu Kč) levněji, než byla jeho skutečná hodnota. Vše se mělo stát v roce 1997, tedy v době, kdy byl místním starostou. Byt později prodal.

Aparát Sarkozyho strany Svaz pro lidové hnutí (UMP) v reakci zveřejnil komuniké, které má bod po bodu s pomocí čísel dokázat, že informace je nepodložená. Sarkozy mimo jiné zdůraznil, že si dal při koupi bytu úředně ověřit, zda cena odpovídá ceně tržní.

Obvinění ho přesto může ve volební kampani poškodit, protože francouzské veřejné mínění je na otázky cen nemovitostí velmi citlivé.

Také Royalová čelila obviněním, z krácení daně

Sarkozyho sokyně v uchazečství na prezidentský úřad Ségolene Royalové a její druh, první tajemník Socialistické strany François Hollande byli už minulý měsíc obviněni, že se pokusili vyhnout se placení daně solidarity ze jmění. Royalová to vzápětí vyvrátila, ale jako jakýsi škraloup na ní zůstalo, že vůbec tuto daň "pro bohaté" platí.

Některá francouzská média kritizují úroveň předvolební kampaně, některá upozorňují, že ze situace může vytěžit hlavně kandidát krajní pravice Jean-Marie Le Pen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám