Hlavní obsah

Polský premiér dostal výhružný dopis s náboji

Novinky, ČTK, Gazeta wyborcza
VARŠAVA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyňski obdržel dopis se třemi ostrými náboji a výhružným textem "to je pro tvou kočku, pro tvou matku a pro tebe". Ve středu o tom informoval list Gazeta Wyborcza. Ochranka bere výhružku vážně.

Článek

"Věc bereme vážně. Hrozby jsou časté, ale v tomto případě pachatel přinejmenším vlastní ostrou munici. To nelze brát na lehkou váhu," řekl listu nejmenovaný důstojník z úřadu ochrany vlády (BOR). Náboje byli tří druhů, do samopalu kalašnikov, do brokovnice a do pistole P64, používané v armádě a policii jako služební zbraň.

Výhružný dopis s náboji dorazil do premiérovy kanceláře koncem minulého týdne. Představuje dosud nejzávažnější varování, že by na premiéra mohl být spáchán atentát, napsala Gazeta Wyborcza. Vůz s řidičem a tělesného strážce teď dostala i Jadwiga Kaczyńská, matka dvojčat Kaczyňských, prezidenta Lecha a premiéra Jaroslawa, řekl mluvčí BOR Dariusz Aleksandrowicz.

Není to jediná výhružka premiérovi. V lednu BOR obdržel výstrahu, že atentát na Jaroslawa Kaczyńského chystá gangster přezdívaný "Krysa"; proto byla posílena premiérova tělesná stráž. Zanedlouho se však ukázalo, že "Krysa" je už po smrti a že za výstrahou stojí finanční podvodník Lech Grobelny. 

V lednu policisté také zatkli mladíka z cateringové firmy, který se chlubil, že bude obsluhovat polského prezidenta a že by ho mohl otrávit. Byl to však prý jen žert.

Reklama

Výběr článků

Načítám