Hlavní obsah

Nejšťastnější Evropan je Dán, Čech je spíš skeptik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Češi potvrdili svou pozici evropských skeptiků. Podle průzkumu Eurobarometr se totiž ukazuje, že obyvatelé České republiky patří ve spokojenosti pod průměr, zatímco nejšťastnější jsou lidé v Dánsku, Irsku a Nizozemsku. Na opačném pólu spokojenosti jsou Maďaři.

Článek

Obyvatele ČR znejisťuje především budoucí odchod do penze, protože nevědí, s jakou výší důchodu mohou počítat. Starosti jim dělá také hrozba nezaměstnanosti a dostupnost zdravotní péče. Také patří k největším kritikům politiky a institucí vůbec, když tři čtvrtiny obyvatel nevěří žádné. Ostatně institucím nevěří většina Evropy.

Češi mají navíc tendenci věřit, že jejich život se v brzké budoucnosti vůbec nezmění. S takovými výhledy však za Evropou nezaostáváme - jen 17 procent obyvatel EU si totiž myslí, že jejich děti budou mít jednodušší život než oni sami.

Pro štěstí si zajeďte do Dánska

"Velmi šťastná" je podle průzkumu, v němž odpovídalo přes 26 000 lidí, téměř polovina Dánů a Irů, celkově pak čtvrtina obyvatel unie. Šťastné období ale zažívá jen 16 procent Čechů a deset procent Slováků.

Pro pocity štěstí a spokojenosti je pro Evropany důležité hlavně zdraví, rodina a přátelé. Nejméně podstatná je naopak politika, kterou za důležitou nepovažuje skoro polovina lidí. Ještě méně podle průzkumu politika ovlivňuje občany Česka - důležitá je jen podle čtvrtiny oslovených.

Zdrojem největší nejistoty je pro dnešní obyvatele EU hrozba nezaměstnanosti, stoupající životní náklady a budoucí život na penzi. Asi třetině Čechů dělá vrásky na čele dostupnost zdravotní péče a také výše důchodu, naopak je téměř neznepokojuje třeba ekonomický růst nebo péče o stárnoucí a hendikepované občany.

Co se týče budoucnosti, převládá v Evropě mírný optimismus: třetina lidí počítá s tím, že směr jejich života v příštím roce nabere pozitivní obrat. Ale i tady existují výjimky - nejčerněji vidí budoucnost v osobním životě, v práci i v ekonomické situaci Maďaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám