Hlavní obsah

Tisíce muslimů údajně připravují útok na Británii

Teroristické útoky hrozí Británii v míře větší, než kdykoli předtím od atentátů z 11. září 2001 v USA. List Sunday Telegraph informaci získal z dokumentu, který koloval mezi ministerstvy vnitra a obrany, Scotland Yardem a MI5. Zpráva předpokládá, že na Británii připravuje útok kolem 2000 muslimských radikálů, kteří zde žijí.

Článek

"Rozsah ambicí (teroristické sítě) al-Kajdy k útokům na Británii a počet britských extremistů připravených účastnit se útoků je vyšší, než jsme se dříve domnívali," citoval list dokument.

Ministerstvo vnitra zprávu komentovat odmítlo. Uvedlo, že se bezpečnostní opatření neustále revidují. "Jak (ředitelka MI5) Eliza Manninghamová-Bullerová veřejně řekla, hrozba terorismu v Británii je velmi reálná a zahrnuje plány na zabíjení lidí a poškození naší ekonomiky," uvedl úřad v prohlášení.

Manninghamová-Bullerová v listopadu řekla, že rozvědka podezírá kolem 1600 lidí z příprav atentátů namířených vůči britským cílům.

Předloni zahynulo při útocích 52 osob

Čtyři sebevražední útočníci při bombových atentátech na londýnskou veřejnou dopravu připravili v červenci 2005 o život 52 lidí. Bezpečnostní síly uvedly, že zneškodnily už nejméně šest dalších připravovaných atentátů. Experti očekávají, že počet takových spiknutí letos vzroste.

Podle dokumentu, jejž měl Sunday Telegraph k dispozici, se prý také očekává, že magnetem pro islámské extremisty bude snaha bojovat se západními vojenskými silami v Afghánistánu.

Na jihu Afghánistánu se nyní spojenci potýkají se sílícími útoky ze strany někdejšího vládního hnutí Taliban a Al-Káidy. NATO se proto snaží přesvědčit své členy, aby zejména na jih Afghánistánu vyslaly více vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám