Hlavní obsah

Slovenská vládní strana tvrdí, že rakety mají mířit proti Rusku

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota se v úterý vyslovil proti umístění amerického protiraketového systému na území České republiky a Polska. Předseda slovenských národovců nevěří, že nové základny USA v Evropě by přinesly kontinentu větší bezpečnost, systém podle něj míří proti Rusku.

Článek

"Celý systém je samozřejmě namířený proti Rusku. To je jasné i pětiletému dítěti. Štít, který se v Evropě vytváří určitě není namířený proti Iránu nebo Severní Koreji," uvedl Slota na tiskové konferenci v Bratislavě.

Nová raketová základna USA v ČR a Polsku podle Sloty kontinentu větší bezpečnost nepřinese. "Celý systém je pro nás nepřijatelný. Vždyť americké protiraketové střely ani nedokážou zabránit útoku na případnou českou nebo polskou základnu," uvedl Slota.

SNS v minulosti odmítala členství Slovenska v Severoatlantické alianci. Slota je známý svými protimaďarskými a protiromskými vyjádřeními. Mezi nejznámější patří výzva Slovákům, aby nasedli do tanků a srovnali Budapešť se zemí.

Proti výstavbě základny se ve čtvrtek vyslovilo i Norsko

Stejně jako koaliční Slovenská národní strana (SNS) se ve čtvrtek vyslovila proti plánované výstavbě amerických základen protiraketového systému v Česku a Polsku také norská vláda. Norsko svůj odpor odůvodnilo nedůvěrou v účinnost systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám