Hlavní obsah

Italský premiér Prodi nabídl demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Romano Prodi ve středu nabídl prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi svou demisi. Děje se tak v reakci na porážku, kterou ve středu levicový kabinet utrpěl v Senátu při klíčovém hlasování o zaměření své zahraniční politiky. Italský prezident zahájí ve čtvrtek politická jednání, na jejichž základě se rozhodne, zda rezignaci přijme.

Článek

Po oznámení výsledku středečního hlasování požadovala pravicová opozice demisi celého kabinetu. Zahraniční politiku italské vlády zpochybňuje radikální levice a Zelení, jež jsou součástí Prodiho koalice. Ti si přejí schválení harmonogramu stažení 2000 italských vojáků z Afghánistánu a ostře se stavějí proti rozšíření americké základny v severoitalské Vicenze, s nímž Prodi v lednu vyslovil souhlas.

V sobotu proti rozšíření základny demonstrovalo ve Vicenze na 80 000 lidí. [celá zpráva]

K přijetí vládního návrhu bylo zapotřebí většiny 160 hlasů, vláda však získala jen 158 hlasů a 136 senátorů bylo proti. Prodiho vláda se v Senátu musí spoléhat na nejisté hlasy sedmi doživotních senátorů. Tentokrát se hlasování zdrželi dva doživotní senátoři a dva komunisté.

Prezident se rozhodne, zda rezignaci přijme

Prodi po hlasování řekl, že se urychleně setká s italským prezidentem, aby jej zpravil o situaci. Prezident Napolitano přerušil návštěvu severoitalské Boloně a vrátil se do Říma. Když mu premiér nabídl svou demisi, Napolitano okamžitě zahájil jednání, po nichž se rozhodne, zda premiérovu demisi přijme.

Italský prezident má několik možností. Mezi ty nejradikálnější patří rozpuštění parlamentu a vyhlášení nových voleb. Napolitano by také mohl Prodiho požádat, aby předstoupil před zákonodárce s žádostí o vyslovení důvěry, mohl by vybrat jiného premiéra z řad vládnoucí koalice či jmenovat vládu odborníků.

Hlavní strany dosavadní vládní koalice už daly najevo, že chtějí usilovat o to, aby případnou novou vládu sestavoval právě Prodi. Šéf dolní komory parlamentu Dario Francescini řekl: "Jsme připraveni obnovit naši důvěru v Prodiho."

Premiérův mluvčí Silvio Sircana prohlásil, že Prodi je připraven zůstat v úřadu, pokud mu koaliční partneři dají plnou podporu. "Prodi připustil, že toto je vážná krize a že v Senátu nemá většinu. Je připraven pokračovat jako premiér, ovšem pouze tehdy, když mu od nynějška bude zaručena plná podpora od všech stran většiny," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám