Hlavní obsah

Ruský ministr zahraničí: základna je součást expanze NATO

– MOSKVA
Novinky, ČTK, ITAR-TASS, RIA Novosti

Moskva se vážně obává rozmístění amerického protiraketového systému v Evropě, sdělil v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, na přednášce pro studenty Moskevské státní lingvistické univerzity. Kritizoval "jednostrannou politiku" USA a zdůraznil, že nelze dopustit "reideologizaci a remilitarizaci" mezinárodních vztahů.

Článek

Lavrovovo vystoupení je další v řadě ruských projevů odmítajících plán USA postavit ve východní Evropě, jehož součástí by byla i radarová základna v ČR.

Rusko silně vystupuje proti plánu USA postavit v ČR a v Polsku část svého protiraketového deštníku. Tento záměr kritizovala řada ruských politiků a generálů, v pondělí prohlásil ruský generál Nikolaj Solovcov, že vznikne-li základna v ČR a v Polsku, mohlo by na ni Rusko zaměřit své rakety. [celá zpráva]

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý při návštěvě Polska sdělil, že hrozby Moskvy posílí odhodlání Čechů vybudovat na svém území americký radar. "Češi si nyní budou myslet, že základna je ještě důležitější," sdělil Schwarzenberg. 

Lavrov odmítá USA jako jedinou velmoc

Lavrov ve svém vystoupení zdůraznil, že rozmístění raket není osamocená aktivita USA, ale že je součástí expanze NATO. "Obavy vzbuzuje, že aliance získala přístup k ruským hranicím," sdělil Lavrov.

"Nejde o novou variantu studené války," zdůraznil, ale o novou jednostrannou politiku, kdy některé země činí jednostranná rozhodnutí a negativně tím ovlivňují pilíře mezinárodního systému, především jeho právní základ, prohlásil Lavrov se zřetelnou narážkou na USA. Zdůraznil, že existuje jediný právní mechanismus, umožňující použití zbraně, a ten plyne z charty OSN.

"Mezinárodní vztahy se ocitly ve zlomové etapě," zdůraznil šéf ruské diplomacie. "Nelze připustit jejich reideologizaci a remilitarizaci," dodal. "Doba unipolárního jednání skončila. Každý platí za jednostranné akce," sdělil Lavrov a jako příklad uvedl Irák.

Právě jednostranná rozhodnutí podle Lavrova vedou k tomu, že se "nové problémy vrství na staré, vzniká deficit bezpečnosti, a to vše se stává katalyzátorem závodů ve zbrojení".

Reklama

Související témata:

Související články

Putin se znovu opřel do základen USA

Ruský prezident Vladimir Putin se v sobotu tvrdými slovy pustil do záměru USA vybudovat v ČR a v Polsku protiraketový systém. Na mezinárodní bezpečnostní...

Na Česko zaměříme rakety, hrozí Moskva

Pokud v České republice bude postaven radar amerického systému protiraketové obrany a v Polsku základna amerických antiraket, mohou být na obě místa zaměřené...

Výběr článků

Načítám