Hlavní obsah

Kněz půjde do vězení za smrt jeptišky na kříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunský soud poslal v pondělí na 14 let do vězení kněze pravoslavné církve, který je odpovědný za smrt řádové sestry. V klášteře Tanacu na severovýchodě země z ní vyháněl ďábla, tím, že ji připoutal ke kříži. Mladá žena zemřela. Soud ho shledal vinným z omezování svobody s následkem smrti.

Článek

"Odvoláme se a doufáme, že uspějeme. Takový rozsudek jsme nečekali, ale je to rozhodnutí soudce. Budeme se modlit k Bohu o pomoc," řekl odsouzený kněz Daniel Petru Corogeanu.

Coby spolupachatelky byly k pěti letům vězení odsouzeny další tři řádové sestry a představená kláštera, v němž se tragický případ stal, k osmi letům vězení. Odsouzení musejí navíc společně s místním biskupstvím pravoslavné církve zaplatit matce oběti bolestné.

Kněz a čtyři řádové sestry v létě 2005 připoutali 23letou dívku na kříž a po tři dny jí nedávali jíst ani pít. Řádová sestra týrání, které bylo nazýváno vymýtáním ďábla, podlehla. Byla vyčerpaná, dehydrovaná a dusila se. Vyšetřování ukázalo, že oběť byla psychicky nemocná, a proto se chovala neobvykle. Z toho kněz a řádové sestry vyvozovali, že je posedlá ďáblem.

Ortodoxní církev kněze zbavila vysvěcení a řádové sestry vyloučila.

Také Vatikán věří ve vyhánění ďábla

Ani v postoji Vatikánu k rituálu vyhánění ďábla nedošlo během let k žádné změně. O existenci ďábla nepochyboval ani papež Jan Pavel II., sám se také alespoň jednou rituálu účastnil. Pravidla pro rituál vyhánění ďábla vydaná Vatikánem v roce 1999 však stanovují, že vyháněč je povinen moudře uvážit, zda příznaky, jimiž nějaká osoba trpí, nemají psychosomatický původ. Kněz by měl vše předem konzultovat s odborníky a lékaři.

Reklama

Související články

Papež se opět kál za výroky o islámu

Papež ve středu ve Vatikánu prohlásil, že jeho výroky o islámu byly "bohužel špatně interpretovány." Vyjádřil "hluboký respekt vůči všem velkým náboženstvím,...

Výběr článků

Načítám