Hlavní obsah

U Moskvy potvrdili výskyt viru ptačí chřipky H5N1

MOSKVA

Ruští veterináři v neděli potvrdili, že se na pěti místech u Moskvy vyskytl člověku nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1. Sdělil to mluvčí veterinární služby Alexej Alexejenko. Podezření na ptačí chřipku ve městě Zvenigorod a ve vesnicích v Domodědovském, Taldomském, Podolském a Odincovském okresu se objevilo počátkem minulého týdne.

Článek

Všechny případy úhynu drůbeže ve vsích okolo ruské metropole jsou svázány s oblíbeným moskevským Ptačím trhem, kde se prodává živá drůbež. "Ve všech případech si lidé koupili drůbež na vlastní dvorky na moskevském Ptačí trhu," zdůraznil Alexej Platnějev pověřený výkonem funkce gubernátora Moskevské oblasti.

Na tržišti už přestali s prodejem ptáků, všechna drůbež z nakažených malých chovů byla vybita a veterináři začali s očkováním slepic ve velkochovech.

Lidé, kteří se dostali do styku s nakaženou drůbeží, jsou pod dohledem lékařů a zatím jsou všichni zdraví. V jejich vsích byla zavedena karanténa, desinfikovány jsou vyjíždějící automobily a zakázáno je odvážet z obcí drůbeží maso, ale i krmení pro slepice.

Zatím není jasné, jak se nakažené slepice objevily na moskevském tržišti. Hlavní moskevský hygienik Nikolaj Filatov novinářům pouze řekl, že na Ptačí trh jsou "slepice dováženy z různých oblastí Ruska".

"V současné době jsou tři možné zdroje průniku viru na ruské území. Jde o Kavkaz, Balkán a asijské země," řekl agentuře ITAR-TASS šéf veterinárního oddělení ruské agentury pro dohled nad zemědělstvím Nikolaj Vlasov. Právě asijský typ chřipky je pro lidi nejnebezpečnější, od roku 2003 má tato nákaza na svědomí smrt nejméně 167 obětí.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že v 86 ruských oblastech bylo očkováno více než 94 miliónů kusů domácí drůbeže. Nejrůznější ruské oblasti dostaly k dispozici okolo 150 miliónů dóz vakcíny. V pěti oblastech okolo Moskvy uhynulo v minulých dnech 150 domácích ptáků. Vedení Moskevské oblasti vyzývá občany, aby kupovali drůbež pouze z prověřených chovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám