Hlavní obsah

Walesa označil prezidenta Kaczyňského za blba, čeká ho soud

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)
VARŠAVA

Polský exprezident Lech Walesa označil svého nástupce Lecha Kaczyňského v reakci na jeho analýzu o protizákonné činnosti vojenské tajné služby WSI za blba. Za tento výrok se Walesa bude zodpovídat před soudem, protože hned několik poslanců vládní strany Právo a spravedlnost bratří Kaczyňských na něho podalo žalobu za urážku prezidenta.

Článek

Dokument přičítá Walesovi i další někdejší hlavě státu Aleksandru Kwašniewskému spoluodpovědnost za to, že nedošlo k reformě tajné služby WSI. Ta podle zprávy porušovala zákony a udržovala si nepřiměřený vliv na chod země.

"K mnohým věcem ze začátku 90. let lze mít výhrady. Jenže tehdy nebyly k dispozici na jejich řešené právní páky. Zpráva je hloupá i proto, že nezohledňuje tehdejší dobu: 45 let jsme se pokoušeli odtrhnout se od Sovětů, podařilo se to, až když jsem byl já prezidentem," řekl Walesa.

,,Lech i Jaroslaw (nynější polský premiér, bratr Lecha.) zapomínají, že právě já jsem je delegoval do budování třetí republiky. Byli v mé kanceláři, mými nejdůležitějšími lidmi. Není-li něco v pořádku, pak je to víc jejich vina než moje," shrnul Walesa.

Podle zprávy se agenti WSI, kterou vláda před čtyřmi měsíci rozpustila, v 90. letech podíleli na obchodě se zbraněmi a alkoholem, sledovali politiky, pracovali pro mafii, shromažďovali informace vhodné pro vydírání a spíš než zájmy státu hájili zájmy velkých nadnárodních firem dělících si polský trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám