Hlavní obsah

Český horolezec v Tatrách nerespektoval zákaz vstupu, zemřel

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Jednadvacetiletý český horolezec z Ústí nad Orlicí, který navzdory veškerému úsilí slovenské horské služby v pátek zemřel v Západních Tatrách, podle záchranářů nerespektoval sezónní zákaz vstupu na turistickou stezku v okolí Baníkova (2178 m. n. m.). Právě na ní se s ním utrhl sněhový převis, takže po pádu do hloubky podlehl četným zraněním, i když jeho kamarád, který šel s ním, přivolal pomoc.

Článek

Záchranáři nechápou, proč někteří čeští turisté zbytečně riskují. "Do června platí uzávěra vysokohorských stezek.Vše je jasně vyznačené a informace o sezónních uzávěrách jsou k dispozici na každém hotelu nebo horské chatě," upozorňují.

Kvůli špatnému počasí vrtulník nemohl zasahovat přímo na místě. "Nepřízeň počasí znemožnila posádce helikoptéry vysadit záchranáře přímo pod stěnou. Kdyby se to podařilo, jeho šance na přežití by byly určitě větší," řekl Právu mluvčí leteckých záchranářů z Popradu Pavol Svetoň. [celá zpráva] Vrtulník musel postupně vysadit 20 záchranářů na vzdálenějším místě, takže se ke zraněnému pomalu probíjeli na lyžích. Trvalo to několik hodin, a ty se mladému muži staly osudné.

Druhý z dvojice slyšel, že se pod jeho přítelem, který šel za ním, utrhl převis. "Mysleli si, že jdou po zasněžených skalách, ale byl to jen nafoukaný sníh. Po pádu jednoho z nich do hloubky asi 50 metrů ještě oba několik hodin komunikovali. Zraněný turista se asi pokusil dostat se nahoru sám, nebo se prostě neudržel na skalách a zřítil se o dalších 200 metrů níž," uvedl velitel záchranářů Rudolf Žuffa.

Martin se stal už 40. českou obětí slovenských hor od roku 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Čech se zranil ve Vysokých Tatrách

Sedmačtyřicetiletý horolezec z Jablonce nad Nisou se ve čtvrtek zranil ve Vysokých Tatrách. Jak Právu potvrdil mluvčí Letecké záchranné služby ATE Poprad Pavol...

Tatry: mrtvý český turista, další zraněný

Hřebenová túra po Baníkovském sedle v Západních Tatrách se v pondělí stala osudnou turistovi Tomáši K. (30) z Opavy. Další občan Česka se zranil při pádu...

Výběr článků

Načítám