Hlavní obsah

Dokumenty potvrzují arcibiskupa jako agenta StB

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský arcibiskup Ján Sokol podle nově nalezených dokumentů informoval StB o emigrantovi Milanu Bubákovi, s nímž se setkal ve Vatikánu. Dosud spolupráci s StB popíral, údajně ji ale potvrzují materiály nalezené v archivech českého ministerstva vnitra. Informoval o tom slovenský deník SME. Dosud se spekulovalo pouze o tom, že Sokol s StB mluvil jen o situaci v církvi.

Článek

Podle registračních protokolů bývalé StB zveřejněných Ústavem paměti národa byl arcibiskup od roku 1972 veden jako kandidát na tajnou spolupráci a od července 1989 jako agent. Soudilo se ale, že  samotné spisy StB o Sokolovi byly zničeny. [celá zpráva

Nyní se některé našly v archivu českého ministerstva vnitra. Jedná se o tzv. denní situační informace, které krajské správy StB posílaly po analýze na federální úroveň. V tomto případě šlo o správu StB, která měla na starosti boj s vnitřním nepřítelem. Dvě zprávy jsou z roku 1988 a jedna z roku 1987.

Sokol je v nich označovaný jako "Pramen spirituál", což bylo jeho krycí jméno jako kandidáta tajné spolupráce. Arcibiskup v nich informoval například o návštěvě vatikánské delegace na Slovensku, o tom, kdo bude navržen do biskupské hodnosti a kdy se uskuteční vysvěcení. Informoval také o setkání s bývalým kaplanem Bubákem, který emigroval do Itálie.

K dokumentům se může vyjádřit pouze arcibiskup

Podle mluvčího Konference biskupů Slovenska Jozefa Kováčika se k dokumentům může vyjádřit pouze arcibiskup. Vedoucí kanceláře arcibiskupa Tibor Hajdu potvrdil, že dokumenty studují a vyjádří se k nim za několik dní.

Sokol před časem čelil kritice, když označil za období "blahobytu" existenci válečného Slovenského štátu. [celá zpráva] Sokol pro televizi TA3 uvedl, že jeho rodina byla chudá, ale v létech 1939 až 1945 žila v blahobytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenský arcibiskup pobouřil židovskou obec

Slovenský arcibiskup Ján Sokol označil léta existence válečného Slovenského státu za období blahobytu a tím urazil židovskou obec. Ústřední svaz židovských...

Arcibiskup tvrdí, že nespolupracoval s StB

Slovenský arcibiskup Ján Sokol se na páteční tiskové konferenci pokusil dokázat, že nespolupracoval s komunistickou státní bezpečností. Podle registračních...

Výběr článků

Načítám