Hlavní obsah

Velitelství maďarské policie zasáhla střelba ze samopalu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Dvanáct až patnáct střel ze samopalu zasáhlo v noci na úterý budovu celostátního velitelství maďarské policie v Budapešti. Velitel policie László Bene na mimořádné tiskové konferenci řekl, že pachatel střílel z parkoviště oproti budově velitelství, nikoliv z projíždějícího vozu, jak se policie původně domnívala. Při útoku nebyl nikdo zraněn.

Článek

"Útok se odehrál třicet minut po půlnoci. Na parkovišti jsme našli nábojnice ze samopalu," upřesnil Bene. Střely kalibru 7,62 milimetrů zasáhly výškovou budovu mezi šestým a třináctým patrem. "Pachatelé jsou zatím na útěku. Hrozí jim dva až osm let vězení," oznámil policejní mluvčí.

Premiér Gyurcsány označil útok na velitelství policie za "mimořádně vážný a bezprecedentní čin". Podle premiéra je útok výsledkem radikalizace situace v Maďarsku.

V Budapešti byla posílena bezpečnostní opatření

V hlavním městě byla okamžitě posílena ochrana státních budov. Policisté v neprůstřelných vestách se samopaly hlídkují kolem budovy parlamentu, před sídlem prezidenta a ministerstev.

Předseda koaličního Svazu svobodných demokratů a bývalý ministr vnitra Gábor Kuncze považuje útok za politický. "Velitelství policie je symbolickým místem pro vyslání varování, že v zemi nikdo není v bezpečí," upozornil. Podle Kunczeho se dala očekávat radikalizace situace. "Pravděpodobně však nejde o větší organizovanou akci, ale o izolovaný jev," vyslovil naději Kuncze.

Ministr odpovědný pro činnost tajných služeb György Szilvásy už minulý týden varoval před hrozbou radikálních skupin společnosti. Požadoval tehdy zachování bezpečnostního koridoru kolem budovy parlamentu, který vytvořila policie po loňských násilnostech v maďarském hlavním městě. "Extrémisté připravují útok na budovu parlamentu," tvrdil tehdy Szilvásy.

Nepokoje v Maďarsku po měsících neutichají

V Maďarsku loni propukly protivládní demonstrace po zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye, který přiznal, že před volbami lhal o stavu ekonomiky, aby si zabezpečil vítězství ve volbách. [celá zpráva]Demonstrace přerostly v násilnosti na mnoha místech Budapešti. Policie nasadila vodní děla, slzní plyn a gumové projektily.

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám