Hlavní obsah

Rusko je prý ohroženo USA více než za studené války

– MOSKVA
Novinky, ČTK, RIA Novosti

Podle ruského ministra obrany Sergeje Ivanova nepředstavuje deset amerických antiraket umístěných v Polsku ohrožení pro Rusko. Uvedl to v pátek při příležitosti neformální schůzky členů paktu NATO a Ruska. Jiný názor ale na stránkách ministerstva obrany náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij.

Článek

Podle něj je Rusko ohroženo americkou vojenskou, politickou a ekonomickou expanzí ohroženo více než za studené války byl Sovětský svaz.

"Ruskou bezpečnost neohrozí deset antiraket," míní ale ministr obrany Ivanov. Pak ale vyjádřil své výhrady- "Proč to dělají? Říkají nám, že systém v Čechách a v Polsku bude vybudován, aby odvrátila raketový útok ze strany Severní Koreje a Íránu.Vše ukazuje, že zasáhnou jakoukoli raketu. která letí po balistické křivce v počáteční fázi letu, Objevuje se ale otázka, proč Američané rakety nechtějí rozmístit tento systém někde jinde, třeba v Turecku, v Afghánistánu nebo v Iráku," sdělil Ivanov. 

"Stačí jeden pohled na glóbus a je jasné, že tady něco nesouhlasí. Kdyby se někdo pokoušel zasáhnout balistickými raketami USA z Íránu nebo KLDR, určitě by letěly daleko mimo území ČR nebo Polska," dodal ještě a pohrozil dovetou. "Pokud se nám někdo pokusí vnutit nové závody ve zbrojení, pak říkám, že se mu to nepodaří. Vyvineme vlastní strategické systémy, které budou schopny překonat jakýkoli obranný systém," prohlásil Ivanov.

Hrozbu z Íránu ale bere vážně. Teherán má balistické střely od doletu 1600 až 1700 kilometrů.

Generál varuje

Mnohem tvrdší slova volil náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij. Podle něj Rusko čelí ještě větší vojenské hrozbě než v éře studené války. Balujevskij označil "kurz amerického vojenského velení orientovaný na zachování jeho globálního vedoucího postavení" za vrcholnou hrozbu pro národní bezpečnost své země. Rusko podle něj potřebuje novou vojenskou doktrínu, aby mohla na tyto výzvy reagovat.

"Spolupráce Ruska se Západem na základě formování společných či blízkých strategických zájmů nenapomohla vojenské bezpečnosti (Ruska)," uvedl Balujevskij. "Navíc se situace v mnoha regionech světa, které jsou důležité pro Rusko a nacházejí se nedaleko jeho hranic, občas stává složitější."

Ani prezidentovi Ruské federace Vladimirovi Putinovi se nelíbí, že chce USA umístit část své protiraketové obrany v České republice a Polsku. Pohrozil v této souvislosti účinnými protiopatřeními a novými zbraněmi, vůči kterým prý protiraketový štít bude bezmocný. [celá zpráva]

Střela RS-12M Topol-M (SS-25 Sickle)

Modernizované mezikontinentální třístupňové balistické rakety RS-12M Topol-M (v kódu NATO SS-25 Sickle) jsou páteří ruských jaderných sil. Jsou schopny zasáhnout cíl na vzdálenost 11 000 kilometrů. Standardně jsou vybaveny jednou termonukleární hlavicí o ekvivalentu 550 kilotun.

Životnost střel byla prodloužena do roku 2030. Střely jsou modernizovány, zlepšují se schopnosti hlavic provádět okamžité změny trajektorie i jejich vlastnosti stealth, aby byly obtížněji zjistitelné radarem.

V případě potřeby mohou být nosiče vybaveny šesti samostatně naváděnými hlavicemi. Střely s vícenásobnými hlavicemi mohou proniknout i vrstveným protiraketovým obranným systémem. Jednotlivé hlavice mohou v závěrečné fázi letu prudce manévrovat, používají rušiče, vypouštějí klamné cíle a odolávají elektromagnetickým impulzům i přímému fyzickému poškození pláště.

Verze na mobilních odpalovacích zařízeních RS-12M1 výrazně snižuje možnost jejich lokalizace, a tím i zasažení.

  • Hmotnost při startu: 47,1 t
  • Délka rakety cca 22,7 m
  • Průměr rakety: 1,86 m.
  • Zařazeny do výzbroje: 1997

Rusko urychluje výstavbu svých jaderných sil. Zavede do výzbroje čtyřikrát více nových balistických střel Topol M. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rusko stupňuje tempo jaderného zbrojení

Ruská armáda letos urychlí modernizaci svých strategických zbraní. Do výzbroje zařadí 17 nových mezikontinentálních balistických střel Topol-M,...

Výběr článků

Načítám